wikipedia.org/David B. Gleason
Pentagon

Sjedinjene Američke Države razmatraju varijante upotrebe konvencionalnog nenuklearnog oružja, kao i protivraketne odbrambene sisteme za zaštitu od ruskih krstarećih raketa, izjavio je novinarima u Briselu vršilac dužnosti direktora Pentagona Mark Esper.

– Moramo nastaviti da razgovaramo o daljim mogućnostima u pogledu onoga što ćemo raditi. Očigledno je da će protivraketna odbrana biti deo toga. Sa stanovišta SAD, mogu vam reći da smo, ostajući u okvirima sporazuma, počeli sa istraživanjem konvencionalnih, nenuklearnih raketa iz dijapazona Sporazuma o likvidaciji raketa, koje bi nam pomogle da se suprotstavimo pretnjama – rekao je on novinarima odgovarajući na pitanje koje konkretne mere saveznici razmatraju.

Espera su upitali da li će u to biti uključena protivraketna odbrana koja, kako je izjavljivao Zapad, nije usmerena protiv Rusije.

– I naravno, potreban nam je protivraketni odbrambeni sistem kako bismo rešili problem pretnje od ruskih krstarećih raketa sposobnih da nose nuklearno oružje, protiv partnera iz Alijanse – rekao je Esper, istakavši da će konsultacije biti nastavljene narednih nedelja i meseci.

Esper je takođe naveo da Kina i Rusija ostaju strateški protivnici Vašingtona, optuživši Moskvu za podsticanje agresije u Evropi.

– Rusija i Kina ostaju dugoročno naši strateški suparnici – rekao je on nakon ministarskih pregovora u NATO-u.

– Rusija je danas podstrekač agresije u Evropi. Trideset godina nakon pada Berlinskog zida Rusija i dalje teži pravo veta nad svojim susedima, mešajući se u suverene demokratske procese tih zemalja – istakao je Esper.

On je dodao da „Rusija sprovodi snažnu kampanju vojne modernizacije“, uključujući i usavršavanje svoje nuklearne trijade. Esper je još jednom optužio Moskvu za kršenje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, istovremeno uveravajući da „SAD još razmatraju mogućnosti efikasne kontrole naoružanja“.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here