Pelcovanje pacova

0

Milan Jovanović

Došao Toške kod doktora uoči ženinog porodjaja, gurnuo mu tadašnjih sto maraka u mantil i šapnuo:
– Doktore… Da ušiješ da bude ko špijunka!
– Naravno – obeća ozareni akušer.
I?! – pitaju nestrpljivi kafanski slušaoci.
– Ma, jes bila ko špijunka – al na tenku!
 

Doktor je, naravno, "dobrovoljno" vratio pare organu reda i još bio srećan što nije dobio batine, a neutešni Toške do dana današnjeg (ako mu je verovati) ne može da mu oprosti težak profesionalni propust. A, ko će nama da vrati pare i nadoknadi izneverene nade zbog kojih nam se život, umesto u uživanje, pretvorio u noćnu moru, ispunjenu rastezanjem plate od prvog do prvog, strahovima od svega i svačega i sitnim radostima kao što je uredno grejanje ili parče hleba?
 

Bezobrazna i osiona vlast u Srbiji, doduše, više nam ništa i ne obećava. Živeće na ukidanju viza kao dembeli još neko vreme, poturaće nam taj famozni crveni pasoš pod nos svaki put kad nam zakrče creva. I pretiće. Jer im se (još malo) može. Njihova koalicija je čvrsta, njihovo stranačko bratstvo-jedinstvo funkcioniše kao u bajci. Vrana vrani oči ne vadi, zato smo tu mi da nam se izbije i ovo malo što nam je ostalo u šupljim džepovima.
 

Najnovija pretnja stiže od, a od koga bi drugog nego od večitog Tomice, ministra zdravlja. Dok u svetu teme tzv. novog gripa nema ni u tragovima, u Srbiji akcija plašenja ne jenjava. Gde ima da na sva zvona objaviš inicijale svakog nesrećnika koga "nova pošast" pokosi?! Koja to ozbiljna država diže paniku medju gradjanima i bavi se katastrofičnim prognozama?
 

Pa, država kojoj je pljačka ušla u krv, naviknuta da budemo kao onaj ovan iz epske pesme: odran ide kroz šiblje – a ćuti. Ovog puta, medjutim, ta igranka im nije prošla. Uspaničeni što ne mogu da opravdaju šest miliona bačenih evra iz budžeta (čitaj: narodnih para) i što ne mogu da objasne kojom se magijom jedan posrednik za "Novarisove" vakcine pretvorio u njih pet, bili su spremni da nas ko svinje u oboru pojedinačno hvataju, obaljuju i pelcuju.
 

Našlo se, medjutim, etičnih i poštenih lekara koji su digli glas: vakcina NE! Gradjani su poslušali, a ministra je namah bela pena popanula. I njega, i njegove saradnike u "poslu" koji je mnogima napunio bankovne račune. Epidemiolog Kon se zaleteo, pa brže-bolje oprao pred šefom Tomicom, jer je izjavio da bi isporuku vakcina trebalo prekinuti, zbog slabog odziva.
 

A, potom je najavio i ostavku, "ukoliko se do Nove godine ne bude vakcinisalo bar milion ljudi", što više ni Hitlerovim metodama nije moguće. Što bi jedino moglo da znači da pacovi spremaju bekstvo sa broda, koji bi, da ima države, trebalo da uplovi pravo u sigurnu luku tužilaštva.
 

Kad samo pomislim koliko je stanova moglo da se kupi za te pare… Ne bi se onda desilo da lajavi pijanac završi na traumatološkoj klinici. Kad su njegovog sabrata iz kafane, koji je odavno prestao i da sanja o sopstvenom stanu, u policiji pitali što ga je tukao, ovaj reče:
– Pitao me s kim živim, ja rekao – s kevom.
– Pa, dobro – gleda ga inspektor belo.
– A, onda je… – procedi čovek teške ruke – rekao: Jel imate dece?
 

mjovanovic@frvesti.com

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here