Pavković izdržava kaznu u Finskoj

0

Nebojša Pavković je osuđen na 22 godine zatvora
 

Tribunal je objavio odluku svog predsednika Teodora Merona (Theodor) o upućivanju Pavkovića u finski zatvor, koja je poverljivo doneta sredinom marta.

U odluci, sudija Meron je naveo da će ona biti objavljena odmah pošto Pavković bude prebačen u Finsku.

 

Žalbeno veće Tribunala je generalu Pavkoviću, 23. januara ove godine potvrdilo prvostepenu presudu, izrečenu 2009. godine, kojom je osuđen na 22 godine zatvora. Proglašen je krivim, kao tadašnji komandant Treće armije VJ, za
svih pet tačaka optužnice – za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva sa Kosova u prvoj polovini 1999.

 

Ta dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Po pravosnažnoj presudi, general Pavković je bio među ključnim učesnicima "u zajedničkom zločinačkom poduhvatu" nasilnog proterivanja "najmanje 700.000" albanskih civila s Kosova od marta do juna 1999, čiji je cilj bila "promena etničke ravnoteže radi zadrzavanja srpske kontrole" nad pokrajinom.

 

U pritvoru Haškog tribunala, general Pavković je bio od 2005, kada se dobrovoljno predao. Zajedno sa Pavkovićem, Tribunal je zbog zločina na Kosovu pravosnažno osudio i bivšeg potpredsednika Savezne vlade Nikolu Šainovića (66) na 18 godina zatvora; šefa policijskog štaba na Kosovu Milana Lukića (57) na 20 godina zatvora, a Vladimira Lazarevića (63) na 14 godina zatvora.

 

Bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić pušten je na slobodu pošto je izdržao dve trećine prvostepene kazne od 15 godina zatvora, na koju se nije žalio.

Posle prvostepenog postupka, Tribunal je krivice oslobodio Milana Milutinovića koji je tokom rata na Kosovu bio predsednik Republike Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here