EPA-EFE/Fabio Frustaci

Afrička vrelina zahvatila je Srbiju i čitav region, a sudeći prema najavama meteorologa, vrhunac se očekuje krajem tekuće radne sedmice, odnosno 11. i 12. jula kada će temperatura u Beogradu i više gradova biti čak 40 stepeni Celzijusa. Prognoze kažu da će u Bosni i Hercegovini negde dostići lokalno i 42 stepena. Meteorolozi navode da u prilog ovom vremenu ide i termički visinski greben nad našim područjem, a u sklopu njega sa severa Afrike i pristiže vrela vazdušna masa.

Gori beton

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda je stiglo upozorenje za područje cele Srbije na jak i dugotrajni toplotni talas koji će usloviti do utorka, 9. jula, maksimalne temperature od 32 do 37 stepeni, a od srede do kraja sedmice, od 10, do 14. jula od 35 do 40 stepeni uz tropske noći u urbanim sredinama.

– Toplotni talas pratiće i izražen deficit padavina. Manji pad temperature za oko pet stepeni, naročito na severozapadu Srbije, moguć je tek sredinom meseca, 15. jula, ali će se i nakon toga temperatura zadržati iznad proseka uz nastavak perioda sa tropskim danima i noćima.

Na području Beograda maksimalna temperatura do utorka, 9. jula, prognozirana je na 35 stepeni, a od srede do kraja sedmice od 10. do 14. jula 37 do 40 stepeni – naveo je RHMZ.

Jedino što je dobro je da će ovoga puta, relativna vlažnost vazduha biti mala, pa će građani ove vreline lakše podnositi.

Tropska vrelina postaje naša svakodnevica, a iz dana u dan, iz godine u godinu sve je toplije i toplije. Prvi toplotni talas krenuo je još krajem proleća, a ovo je već treći na području Srbije.

Vrela sedmica

Odlike toplotnih udara u ovoj godini su da su duži, a završavaju se nevremenom. Ovaj julski trajaće još duže od prethodna dva junska.

Metereolog Ivan Ristić objasnio je za beogradske medije da će se temperatura vazduha u hladu izjednačiti sa temperaturom našeg tela, odnosno biće između 35-39 stepeni.

Tek od 13. do 20. jula nastupa nestabilan period, uz manji pad temperatura, a strah izaziva činjenica da se ovogodišnji datumi poklapaju sa prošlogodišnjim superćelijskim olujama koje su bile 13. i 19. jula.

– Od subote popodne ponovo stižu oblaci koji će usloviti pljuskove kiše, grmljavine ponegde grad i nepogode – objasnio je Ristić.

Ovaj meteorolog kaže da se situacija konstantno pomno prati.

U Srbiji je tokom vikenda bio na snazi žuti meteo-alarm zbog visokih temperatura, a to znači da je vreme potencijalno opasno. U ponedeljak se prešlo na narandžasti meteo-alarm, opasno vreme, a od srede je crveni ili izuzetno opasno.

Najtopliji jun

Jul inače slovi za najtopliji mesec u godini, a ovaj je usledio posle najtoplijeg juna u Srbiji još od sredine prošlog veka, koji je bio čak tri stepena topliji. Beograd je imao polovinu tropskih noći, odnosno najviše za ovaj mesec od kada su 1887. kada su počela merenja.

Visok UV indeks

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je i na vrlo visok UV indeks. Naime, UV indeks je u crvenom sa vrednostima od 8 do 10 što je vrlo visoka vrednost. Treba izbegavati direktno sunce u periodu od 10 do 16 časova i koristiti preparate sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni. Preporučljivo je koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja.

Haos na bazenima

Građani su beg od vrućine, tokom vikenda i prvog radnog dana, potražili na srpskim kupalištima. Naročito u nedelju, kada je u Beogradu Ada Ciganlija bila prepuna, a na bazenima, bukvalno nije imalo gde da se sedne. U Košutnjaku je zabeležena neverovatna slika, građani su u dugom redu strpljivo čekali na ulazak na bazen.

Prema uobičajenim preporukama za zaštitu od velikih vrućina, važno je rashladiti svoj dom i radno mesto, kloniti se vrućine od 10 do 17 sati, rashladiti telo i piti dovoljno tekućine, te pomoći i drugima.

Novi sistem upozorenja

Po uzoru na neke evropske države, uskoro će i u Srbiji biti uveden sistem za upozoravanje od jakog nevremena kako bi se bar delimično predupredile razorne posledice superćelijske oluje, zemljotresa ili poplava. Građani će pre samog nevremena SMS-om, biti upozoreni, a sistem će po načinu alarmiranja biti sličan onom Pronađi me.

– Poruka će se sastojati od kratkih, preciznih informacija o opasnosti i gde se i kada očekuje – kažu u Ministarstvu informisanja.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here