Ž. Marković
Divan prizor: Zajedničko kolo u centru Selačke

U Selačkoj kod Zaječara nedavno je treći put održana manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva Torlački sabor. Manifestacija se organizuje na zahtev meštana Selačke, a s ciljem očuvanja kulturnog nasleđa ovog kraja. Prvo su u toku dana priređena sportska nadmetanja u nadvlačenju konopca, stonom tenisu, malom fudbalu i bacanju kamena s ramena, kao i takmičenje u kuvanju gulaša, a potom uveče i bogat kulturno-umetnički program. Programu je prethodio defile učesnika i zajedničko kolo u centru sela. Učestvovalo je osam kulturno-umetničkih društava, a ono što je posebno bilo zanimljivo svima je prvi nastup domaćina KUD “Luka Paunović Beli” iz Selačke, posle više od 30 godina. Zaigrali su još i članovi društava “Zoran Gajić” iz Rgotine, Graničar iz Halova, Novo doba iz Grlišta, Grljan iz Grljana, Božur iz Zvezdana, Penzioner iz Zaječara i “Nikola Pašić”, takođe iz Zaječara. Viđeni su i nastupi instrumentalista i vokalnih solista, a sve je, na opštu radost, završeno vatrometom.

Manifestaciju je otvorila Biljana Glišić pomoćnica direktora Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović” iz Zaječara.

Zoran Golubović

– Čast mi je da vas pozdravim ispred Grada Zaječara, ovo je već 35. manifestacija u našoj opštini koja je posvećena tradicionalnom narodnom stvaralaštvu. To je veliki podvig, veoma smo ponosni i zadovoljni zbog toga jer su zahvaljujući mnogim manifestacijama naša sela oživela, oživeli smo rad više od 10 folklornih grupa, a kako smo čuli danas i kod vas u Selačkoj je oživela folklorna grupa. Stav grada je da se u svakom selu organizuje manifestacija ukoliko to meštani tog sela žele – rekla je Glišićeva proglašavajući Torlački sabor otvorenim.

Gosti iz Halova: KUD Graničar

Nešto se događa

Ivan Stojanović, predsednik Mesne zajednice Selačka nije krio zadovoljstvo.

– Evo danas održavamo treći po redu Torlački sabor koji već polako prelazi u tradicionalni skup. Sabor je prilika da se ljudi okupe u centru sela u velikom broju. Pre podne smo imali takmičenje u sportskim igrama i kuvanju lovačkog gulaša. Naš obnovljeni folklorni ansambl će danas da nastupi posle 33 godine. To je podmladak od jedno desetak devojčica, planiramo da ih malo više aktiviramo, obezbedili smo koreografa, počeće ozbiljnije da vežbaju i nastupaju ubuduće na drugim manifestacijama. Mogu da se pohvalim i da je čak 12 beba rođena ove godine u našem selu. Ipak se nešto događa – sa puno elana priča Stojanović.

On dodaje da je Kulturno-umetničko društvo “Luka Paunović Beli” imalo puno uspeha u bivšoj Jugoslaviji, bili su finalisti na folklorijadama u Crniću, Kučevu i drugim mestima. Stojanović je kasnije pobednicima takmičenja uručio nagrade, a i sam se nadmetao u bacanju kamena s ramena i osvojio drugo mesto. Dalje od njega bacio je Marko Petrović iz Niša, a treće mesto je zauzeo Janko Milosavljević iz Knjaževca.

Članice KUD Novo Doba iz Grlišta

Mladi u nošnjama

Posebna lepota Torlačkog sabora je što su nastupili brojni mladi folkloraši, koji čuvaju tradiciju. Jedna od njih je i Milica Petrović iz Rgotine.

– Imam 13 godina i u folkloru sam već sedam godina, dobro sam se uklopila i nije mi teško. Nastupala sam u više mesta u opštini Zaječar, a mogu da se pohvalim da smo bili i u Grčkoj sa folklorom. Uskoro ćemo ići i u Bugarsku – kratko nam se predstavila Milica.

Zoran Golubović je rodom iz Prekonoge kod Svrljiga, a pokazao je majstorstvo svirajući usnu harmoniku.

Izvorne pesme: Milanka Petrović

– Usnu harmoniku sviram desetak godina. Instrument je kao instrument veoma lagan, ali ga je teško svirati, mora istovremeno da se duva i uvlači vazduh. Najviše sviram srpske melodije, ponekad i neko vlaško kolo, ali kažem vam teško je svirati usnu harmoniku – kaže Zoran, majstor ovog instrumenta.

Ivan Stojanović sa mladim folklorašicama iz Selačke

Izvorne pesme pevala je Milanka Petrović, članica KUD Penzioner iz Zaječara, koja je rodom iz zapadne Srbije, iz Loznice, ali se udala u Negotinsku Krajinu.

Organizator i pokrovitelj manifestacije je Grad Zaječar, a u realizaciji, pored Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović”, učestvovali Turistička organizacija i Sportski savez grada Zaječara, kao i Mesna zajednica Selačka.

Dunja, Miloš i Sofija iz Zvezdana

Sa dedom u folklor

KUD Božur iz Zvezdana čine mladi folkloraši.

– Imam 13 godina i u folkloru igram od pre dve godine. Nastupala sam sa ansamblom na manifestacijama u opštini Zaječar i u Svrljigu – kaže Dunja Stevanović.

Za razliku od nje Sofija Micić je praktično odrasla uz folkloraše.

– Igram u folkloru odmalena jer mi je deda bio predsednik našeg društva Božur i vodio me od kako pamtim da igram sa starijim igračima. Igrala sam u puno sela, tu svuda u opštini Zaječar, skoro svaki nastup. Igram pozadi, blizu keca – objašnjava Sofija.

KUD Grljan iz Grljana

Nastavljena tradicija

Boban Kostić, umetnički rukovodilac KUD Grljan iz Grljana, kaže da to udruženje postoji od 1945. godine.

– Imali smo tokom svih tih decenija i pauze u radu, a od pre pet meseci smo krenuli ponovo da se okupljamo i radimo s decom Ljilja Ljubisavljević i ja. Okupili smo oko 70-ak članova. Trenutno igramo samo vlaške igre. Imamo dečju, srednju i stariju grupu folkloraša. Nastupamo svuda na manifestacijama. Bili smo u Lenovcu, Zvezdanu, Šipikovu, Salašu – zadovoljan je Kostić što je u Grljanu nastavljena tradicija.

Aleksandar i Milica, KUD “Zoran Gajić”

Redovni na saboru

Kulturno-umetničko društvo” Zoran Gajić” iz Rgotine je treći put na Torlačkom saboru.

– Došli smo ponovo u Selačku na ovu njihovu kulturnu manifestaciju. Čuli smo da su i oni oživeli njihov folklor što je za svaku pohvalu. Lepo je da se deca druže, putuju i upoznaju. Kao i u svim drugim selima gostoprimstvo je na nivou i hvala im na tome – kaže Miodrag Ilić, koreograf KUD “Zoran Gajić” iz Rgotine.

Majstor za gulaš: Miloš Žikić s ocem

Krčkanje četiri sata

U kuvanju lovačkog gulaša najbolji je bio Miloš Žikić iz Selačke, drugoplasirana je bila Aleksandra Petković iz Kragujevca, a treće mesto je pripalo Draganu Iviću iz Selačke.

– Danas smo kuvali gulaš od više vrste mesa, domaćeg svinjskog, srnetine i jelenskog mesa. Od začina stavljamo domaću tucanu ljutu i slatku papriku, so, vegetu, crni i beli luk i sve to kuvamo četiri sata. Bez četiri sata kuvanja ne može da bude dobar gulaš – izjavio je Miloš Žikić iz Selačke, majstor za spremanje lovačkog gulaša.

Troje najboljih u stonom tenisu

Sportski duh

U stonom tenisu su se zajedno takmičile devojke i momci, pa je treće mesto zauzela jedna dama Ivana Vučić iz Grlišta. Prva dva mesta zauzeli su Jakov i Lazar Vasiljević iz Šljivara

– Imam 25 godina, član sam stonoteniserskog kluba Timok iz Zaječara, gde treniram već osam godina. Osvojio sam puno nagrada, prva tri mesta u klupskom takmičenju, a takođe sam osvojio treće mesto na međunarodnom takmičenju u Rumuniji – rekao nam je prvoplasirani Jakov.

1 COMMENT

  1. Daj Boze da se puno vise mladih nekako vrate u sela ( Pogotovu u timockoj krajini) i radjaju na desetine I desetine bebica,kako bi Srbija i ovaj kraj ostali u zivotu.Amin

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here