EPA
Pokrenuta kampanja vakcinacije protiv COVID-19 za bolničko osoblje

Premijer Australije Skot Morison najavio je izgradnju proizvodnog pogona u Viktoriji, gde bi trebalo da se proizvodi i do 100 miliona mRNK vakcina svake godine, počevši od 2024.

Reč je o zajedničkom ulaganju vlada Komonvelta i Viktorije, kao i američke farmaceutske i biotehnološke kompanije Moderna.

Kako je istakao Morison, s ovim postrojenjem, Australija će postati najveći proizvođač nove tehnologije vakcina izvan Sjedinjenih Američkih Država i Evrope.

Prema načelnom sporazumu, koji tek treba da bude finalizovan, Moderna se složila da proizvodi garantovanih 25 miliona mRNK vakcina godišnje od 2024, a do 100 miliona godišnje ako to bude potrebno, kao i da bazira svoje sedište za azijsko-pacifički region u Melburnu.

U nadmetanju za federalno i državno finansiranje za otvaranje fabrike za proizvodnju mRNK vakcina u Viktoriji, Moderna je pobedila desetak drugih preduzeća i organizacija, uključujući najvećeg proizvođača vakcina u Australiji – CSL.

– S Modernom imamo partnera koji garantuje da njihova intelektualna svojina, njihovo znanje i njihov napredak u medicini mogu biti preneti ovde i da budemo deo ekosistema koji može da prepozna Australiju, kao lidera u ovoj oblasti – istakao je premijer Morison.

Generalni direktor Moderne za Australiju i Novi Zeland, Majkl Azrak rekao je da kompanija planira da donese proizvodnju nepandemijskih vakcina na Peti kontinent i da je do sada ve

imala četiri klinička ispitivanja za Australiju. U planu su i druga klinička istraživanja, ne samo u oblasti vakcina.

Vršilac dužnosti premijera Viktorije Džejms Merlino naglasio je da je Melburn logično mesto za proizvodni pogon mRNK vakcina u Australiji, ukazujući na veliku i razvijenu biotehnološku industriju u državi, koja čini 40 odsto medicinskih i biotehnoloških kompanija u Australiji, kao i 60 odsto nacionalnog izvoza farmaceutskih proizvoda.

– Ovaj sporazum će otvoriti 1.000 radnih mesta, 500 u građevinarstvu, a još 500 kasnije. Ali ne samo to, reč je o spasavanju života, bilo da se radi o pandemiji, lečenju raka ili retkih bolesti – rekao je Merlino.

Zanimljivo da je savezna vlada potvrdila dogovor s Modernom, iako je bio upućen poziv i drugim kompanijama: Međutim, ovo je bio jedini zajednički proizvodni program koji je ponuđen.

CSL je bila jedna od desetak kompanija koje su se prijavile za partnerstvo sa saveznom vladom na proizvodnji i razvoju mRNK vakcina, navodeći da bi kompanija mogla da proizvodi 50 miliona doza godišnje u novim pogonima.

Uprkos tome što su propustili priliku da uđu u partnerstvo, CSL i njihov posao s vakcinama “sekjuris” (nekadašnja Astrazeneka), potvrdili su da nastavljaju sa svojim programom, razvojem samopojačavajućih mRNK vakcina.

– Čvrsto smo posvećeni unapređenju naše tehnologije sa mRNK vakcinom sledeće generacije, koja ima za cilj da odgovori na neke od izazova koje predstavlja trenutna tehnologija – rekao je predsednik CSL dr Brajan Meknejmi.

Prema njegovim rečima, kompanija će nastaviti da razmatra opcije za industrijski proizvodni pogon za mRNK vakcine i utvrdiće gde će to biti najkompatibilnije u okviru njihove globalne mreže.

Senator iz redova Laburističke partije Viktorije Kim Kar je rekao da savezna vlada mora da bude mnogo transparentnija u vezi s dogovorom, te da detaljno navede koliko će to koštati poreske obveznike, ali i da objasni zašto je australijska kompanija zanemarena u korist globalnog giganta.

– Jasno je da postoji razlog za više od jednog mRNK objekta u zemlji, s obzirom na strateški značaj ove tehnologije. Ali, koji su razlozi za ukidanje CSL-a – zapitao se Kar.

Federalni ministar zdravlja Greg Hant je objasnio da je savezna vlada razmotrila sve opcije, pre nego što se odlučila za Modernu.

– Postoje samo dva proizvođača mRNK vakcina širom sveta, a Moderna je jedan od njih. Oni su u mogućnosti da obezbede tu tehnologiju i da najviše ulože – istakao je Hant.

Datum završetka objekta za proizvodnju vakcuna ne samo da je nepoznat, nego ni sam premijer Australije niti zamenik premijera Viktorije nisu mogli da kažu koliko su novca vlade dale, kako bi obezbedile posao.

Jedino su objavili podatak da su obe vlade uložile novac kako bi obezbedile program proizvodnje vakcina.

Omikron nas neće zatvoriti

Najavljujući dogovor s Modernom i viktorijanskom vladom, premijer Morison je rekao da visoka stopa vakcinacije u zemlji znači da Australija može da nastavi da ide napred.

– Nećemo dozvoliti Omikronu da nas vrati unazad. Odlučili smo kao država da živimo s ovim virusom i Australijanci su toliko naporno radili na tome. Australija sada može da se otvori i pozivam vlade svih jurisdikcija da se povuku s merama i da prepuste Australijancima kontrolu nad sopstvenim životima – istakao je Morison.

On je priznao i da je Koalicija napravila greške tokom pandemije, uključujući uvođenje vakcinacije u ranoj fazi, ali su ove greške, prema njegovim rečima, sada prevaziđene.

Moderna kao buster

Vakcine Moderna su odobrene kao dodatne doze protiv kovida, a takođe je doneta odluka da se preporučeni period između primanja druge i treće doze smanji sa šest na na pet meseci.

Australijska tehnička savetodavna grupa za imunizaciju (ATAGI) je posle Fajzera dala zeleno svetlo i da se vakcina Moderna daje kao dopunska, i to za sve starije od 18 godina. Moderna buster mogu da prime i osobe koje su vakcinisane Fajzerovom vakcinom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here