Tanjug/AP

Hrvatski vojni analitičar Ante Kotromanović kaže da su ukrajinske akcije “briljantne, sjajne i genijalan taktički potez”, kao i njihovo oslobađanje teritorija.

– Ovo je jedna od većih vojnih obmana od Drugog svetskog rata. Izigrali su ruske snage i ne mogu verovati da su Rusi popili ovakvu foru – ističe Kotromanović.

– Mesecima se najavljivala ukrajinska ofanziva na jugu, ona nije imala nekog uspeha, a ona je bila manevar. Ukrajinske snage, što nije uspelo ni Rusima u šest meseci, uspele su da uđu u prostor koji su Rusi okupirali – dodaje on.

Na pitanje da li su Ukrajinci, a tako svi tvrde, zaista uspeli da prevare Ruse na način da su najavljivali ofanzivu na jugu, a onda svim silama udarili na istok zemlje, Kotromanović ističe da su zamaskirali pokrete hiljada vojnika, odigrali pravu igru.

– To znači da su tajno, neprimećeni, noću, u manjim grupama prešli. Nije lako prebaciti stotinjak tenkova na takva mesta. Nije ni slučajno da je Zelenski otpustio visoke zvaničnike zbog sumnje u curenje informacija. Očuvali su tajnost operacije. Rusija se skoncentrirala na jug, dovela i korpus s novom tehnikom, a onda je ovo bilo iznenađenje – navodi dalje.

Kaže da će ovo Ukrajincima podići moral, a šalje se poruka i Zapadu.

– Ovo je bio udarac u jetru i teško će pasti Rusima, izgubili su veliki deo teritorije i pitanje je kako će Rusi sada reagovati. Što će Putin? Ako želi prevladati na tom području, nisu u jednom danu do sada osvajali više nego jedan kilometar, moraće da angažuju veće snage, Ukrajinci rade vrlo dobro, obučavaju se, dobili su pomoć Zapada, rotiraju se, a Rusi to ne rade. Izgubili su hiljade, ali oni (Ukrajinci op.a.) to nadomeste – zaključuje hrvatski vojni analitičar.

3 COMMENTS

  1. Kakav ekspert ovaj Ante…a ima i iskustva napada avionima na traktore i nejac..ta akcija se slavi kao vojni uspeh ndh ..zahvaljujuci izdaji srbskog naroda od neroda sto na zalost nije novost.

  2. Jak Mi je on Kommentator, Zar ne brojis desetine hiljada Koji ginu U ukraini, Sto placenika Sto ukrainaca, sta ce ti zemlja bez ljudi, takvi kao ti hrabre ljude Koji CE izginuti U narednim mesecima, nema niti je bilo pobede ukrainske vojska, NATO vojnici ratuju kao Sto su ratovali U hrvatskih protiv srba, srbija ja Mala Ali iz Ukraine se nece mnogi vratiti, glupo je pomisljati da ce ukraina uz svu pomoc NATO ubica pobediti ruse, zilav je to narod, Rat Jos nije poceo

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here