Ovo ti je već treće pivo

0

Reči su i lek, ali i otrov, u zavisnosti na koji način ih koristimo. U komplikovanim bračnim odnosima postoje rečenice koje bi muževi zakonom zabranili. Analizom ove teme bavi se tekst objavljen na sajtu tportal.hr.

 
 

Jedna od omraženih rečenica koje žene izgovaraju jeste: "Isti si kao tvoj otac."
– Svi volimo svoje roditelje, ali niko ne voli poređenja, ako su izrečena u negativnom kontekstu. Ako je pasivno agresivan, kao recimo njegov otac, umesto da mu to kažete direktno, pogrešno nastavljate u negativnom tonu – tumači bračna i porodična savetnica Karin Goldštajn. – Umesto toga, možete mu sugerisati kako biste voleli da bude direktniji i komunicira o problemu. Cilj je tražiti željeno ponašanje, a ne potencirati loše.
Na konstataciju "Tako sam debela" pripadnici jačeg pola dobijaju ospice. Muškarci jednostavno ne vole to da čuju, jer vole svoje žene onakve kakve jesu. Kako bi se žene osećale da njihovi partneri stalno govore kako ih nervira pivski stomak. Verovatno bi im rekle: "Ako ti to smeta, prestani da se žališ, manje jedi i reši taj problem."
Pitanje "Zar ćeš popiti još jedno pivo" ili "Ovo ti je već treće pivo" dovodi ih do nervnog sloma. On otvara još jednu bocu hladnog piva, a ona ga uz značajan pogled pita da li stvarno ima nameru da ga popije. Delotvornije bi bilo da mu kaže da je pročitala članak o štetnosti alkohola i da pre svega želi da bude zdrav.
"Reci mi kada ćeš biti spreman za decu", rečenica je koja prilično nervira muškarce. Ako su žene spremne na majčinstvo, nikako ne treba da prisiljavaju svoje muževe na to. Bolje bi bilo da mu iskreno objasne zašto žele decu.
Preteća najava u stilu "Treba da razgovaramo" uteruje strah u kosti muškarcima, jer odmah pomisle da su uradili nešto loše, a zbog toga se ne osećaju dobro. Razgovor treba početi pažljivije i nežnije: "Znam da to nisi tako mislio, ali…"
Posebno ih boli izjava: "Nisam raspoložena večeras." Ako niste raspoloženi za vođenje ljubavi, obavezno mu kažite da ga beskrajno volite, da vas i dalje privlači, ali da ste jednostavno umorni. Na kraju rasprave nikad ne izgovarajte ljutitim tonom: "Sve je u redu." Problem neće nestati ako ga ignorišete ili ako stvari ne razjasnite do kraja. Ako ste ljuti, kažite šta je to što vas je iznerviralo.
Problemi s novcem jedan su od glavnih razloga rastave braka. Zato izbegavajte pitanje: "Koliko će nas to koštati?" Pokažite interesovanje za ono u što partner želi da uloži i oboje razmotrite argumente za i protiv.
"Moje prijateljice kažu" je rečenica koja bi razgnevila svakog muškarca. Naime, prijateljice nisu stručnjaci za emotivne odnose. Lepo je imati rame za plakanje, ali nikada ne treba suprotstavljati mišljenje svojih drugarica sa stavovima svog muža. Niko ne voli da bračne probleme iznosi u javnosti.

 

Godišnjice i rođendani
Mnogi muškarci zaboravljaju godišnjice, rođendane, pa im teško pada kada im supruga zameri: "Zaboravio si ovaj datum, nisi mi doneo cveće." Ne optužujte ih, već im nežno kažite da znate da su prezauzeti i da vam je žao, ali da razumete što je zaboravio da vam čestita rođendan ili godišnjicu.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here