pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jesen je razdoblje bogato sezonskim voćem i povrćem, što je idealno za pripremu hranjivih i ukusnih jela.

Jesenja hrana ne samo da je ukusnija i pristupačnija u sezoni, već je bogata hranjivim materijama koje mogu obogatiti našu ishranu, tvrdi dijetetičarka Natalie Rizo.

“Jesen je jedno od mojih omiljenih godišnjih doba za voće i povrće. S sezonskim opcijama, uključujući bundeve, tikve, kruške i još mnogo toga, postoji mnogo ukusnih zdravih opcija.

Osim toga, sezonska hrana boljeg je ukusa i pristupačnija – rekla je za TODAY.

Ipak, jedno voće izdvojila je kao najzdravije – nar.

“Ovo voće bogato je vlaknima, vitaminom C, vitaminom K i folatima. Nar sadrži polifenole, biljna jedinjenja koja pomažu u borbi protiv upala.

Istraživanja pokazuju da konzumacija nara može da smanji rizik od gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti”, ističe.

Osim nara, navela je još nekoliko odličnih jesenjih namirnica.

Evo što se našlo na spisku.

Jabuke

Jabuke su bogate vlaknima i vitaminom C i pomažu u probavi i jačanju imuniteta.

“Ova svestrana voćka može da se koristi u mnogim slatkim i slanim jelima”, kaže Rizo.

Bundeva

“Bundeva je puna beta-karotena, prekursora vitamina A, koji je dobar za zdravlje očiju i borbu protiv upala. Može se koristiti u čorbama, kolačima i doručcima poput kaša i smutija”, objašnjava dijetetičarka.

Pečurke

Iako pečurke rastu tokom cele godine, njihov zemljani ukus i mesnata tekstura posebno se uklapaju u jesenja jela.

Rizo navodi: “Pečurke su jedino povrće koje sadrži vitamin D, ključan za zdravlje kostiju, koji je teško dobiti putem ishrane. Budući da je vitamin D rastvorljiv u mastima, kuvanje gljiva na masnoći, poput maslinovog ulja, poboljšava njegovu apsorpciju.”

Kruške

“Kruške su ne samo svestrane i slatke, već su i bogate vlaknima. Svaka kruška sadrži 20 odsto preporučene dnevne količine vlakana, što je korisno jer većina ljudi ne unosi dovoljno vlakana.

Važno je jesti i koru, jer je upravo ona najbogatiji izvor vlakana”, tvrdi dijetetičarka.

Prokelj

“Prokelj postaje sve popularniji. Bogat je vlaknima i vitaminom C što pomaže održavanju zdravlja probavnog i imunog sistema tokom hladnijih meseci. Lako se peče i može se poslužiti kao prilog ili čak postati glavni sastojak”, zaključuje Rizo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here