pixabay.com

Status Hrvatske kao suverene i samostalne države zaokružen je 1992. prijemom u članstvo brojnih međunarodnih organizacija, od OEBS do UN, a od 1. jula 2013. Hrvatska je i članica Evropske unije.

Među zemljama koje su relativno nedavno priznale Hrvatsku su Somalija koja je to učinila u februaru 2022, dok su Centralnoafrička Republika i Togo to učinili istog dana – 18. septembra 2023. Pedesetak zemlja nikad nije formalno donelo odluku o priznanju, ali su uspostavile diplomatske odnose što se tretira kao priznanje.

Do danas Hrvatsku još nisu priznale četiri zemlje. To su Butan, Liberija, Niger i Tonga.

Kraljevina Butan je država u južnoj Aziji bez izlaza na more. Nalazi se u planinskom lancu Himalaja. Na severu se graniči sa Kinom, na jugu sa Indijom sa kojom je povezana privredni i politički. Budizam je državna religija i pripada mu većina od oko 780.000 stanovnika.

Liberija je država u zapadnoj Africi na obali Atlantskog okeana. Graniči se na severozapadu sa Sijerom Leone, na severoistoku sa Gvinejom, a na istoku sa Obalom Slonovače. Država ima 5,3 miliona stanovnika, a glavni grad je Monrovija.

Niger je država je u zapadnoj Africi bez izlaza na more. Graniči se na severozapadu sa Alžirom, na severu sa Libijom, na istoku sa Čadom, na jugu sa Nigerijom, na zapadu sa Malijem, a na jugozapadu sa Beninom i Burkinom Faso. Niger ima 26,2 miliona stanovnika, glavni grad je Nijamej, a službeni jezik francuski

Kraljevina Tonga je pacifička ostrvska država na nizu od 177 ostrva jugozapadno od Samoe, a istočno od Fidžija. Ostrva su okupljena u tri veće grupe. Tonga ima 106.000 stavnovnika, glavni grad je Nuku’alofa koji se nalazi na ostrvu Tongatapu.

14 COMMENTS

  1. Zasto je Srbija priznala jos se hrvatska samo neprijateljski ponasa sve ovih godina. Dosta je.

  2. Zahvaljuljući Slobi njihova je zastava prije okačena ispred UN nego naša.
    Razmišljaljmo o Kosovu i o statusu kolonije koje imamo u odnosu sa EU.
    Bili smo kraljevina pa republika sad
    smo kolonija.
    Litijumska Srbija.

    • Ovo je prava ideja.Povući priznanje Hrvatske i pokrenuti pitanje Krajine i imovine prognanih Srba.pozdrav

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here