Pixabay.com

Bubrezi su važan organ u telu i igraju vrlo značajnu ulogu u filtriranju otpada i održavanju celokupnog zdravlja, balansirajući tečnost i elektrolite i uklanjajući toksine iz krvotoka.

Međutim, određena uobičajena hrana i pića mogu dovesti do stresa na bubrege, vremenom narušavajući njihovu funkciju. Hrana sa visokim sadržajem natrijuma, slatki napitci i prerađeni obroci samo su neki od primjera namirnica koje mogu negativno uticati na zdravlje bubrega i potencijalno uzrokovati bolne bubrežne kamence.

Slatki napici

Slatki napici su osnovna namirnica u svakom domaćinstvu zahvaljujući osvežavajućem ukusu koji izaziva zavisnost. Međutim, gazirani i energetski napici mogu oštetiti bubrege na mnogo načina. Ovi napici su vrlo bogati dodatim šećerima, što može dovesti do gojaznosti i insulinske rezistencije, a što povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, glavnog uzroka oštećenja bubrega.

Sadrže dodate šećere koji uzrokuju gojaznost i insulinsku rezistenciju u telu. Oba stanja se smatraju prethodnicima hronične bubrežne bolesti, jer stavljaju stres na funkciju filtriranja bubrega.

Prerađeno meso

Prerađeno meso poput slanine, kobasica i hrenovki je definitivno ukusno, ali njihov visok nivo natrijuma, nezdravih masti i konzervansa može negativno da utiče na naše zdravlje i bubrege.

Ovo meso je često prepuno soli, što može podići krvni pritisak i opteretiti bubrege, a što može vremenom dovesti do bolesti bubrega. Visok nivo natrijuma takođe tera bubrege da više rade kako bi uravnotežili nivo tečnosti u telu, povećavajući rizik od oštećenja bubrega.

Namirnice bogate oksalatima (spanać, cvekla i orašasti plodovi)

Mnogi vole dobru salatu od cvekle prelivenu orašastim plodovima i spanaćem, ali ova hrana bogata oksalatom može uzrokovati probleme bubrezima, povećavajući mogućnost nastanka kamena u bubregu.

Oksalati su jedinjenja koji se nalaze u određenim namirnicama, a kada ih jedemo previše, mogu se spojiti sa kalcijumom u našim bubrezima i formirati bolne kamence, koji mogu oštetiti bubrege.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here