Freepik

Kada želite izgubiti kilograme, morate biti u kalorijskom deficitu. Kako biste postigli što bolje rezultate, potrebno je da izbegavatte namirnice koje nisu najzdravija opcija.

Kako bi najuspešnije smanjili masne naslage na stomaku preporučuje se smanjenje konzumacije namirnica sa visokim udelom šećera i transmasti, piše klix.

Postoji više razloga koju mogu uticati na zadržavanje masnih naslaga, poput stresa i konzumacije alkohola, ali ove namirnice takođe otežavaju proces mršavljenja.

Kokice

Kokice su bogate transmastima koje su povezane s nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, moždani udar, te stvaranje masnih naslaga. Umesto kokica bolje konzumirajte orašaste plodove i semenke jer oni sadrže masti poput omega-3 koje smanjuju upalu i rizik od srčanih bolesti.

Kolači i slatka peciva

Uprkos tome što su ukusna i praktična, kolači i slatka peciva često sadrže velike količine transmasti i dodatih šećera, što uzrokuje gojenje i nakupljanje masti na telu.

Peciva možete napraviti od celog pšeničnog brašna kako biste smanjili apsorpciju transmasti. Ovi sastojci su bogati vlaknima, što vam pomaže da se duže osećate sitim i smanjite želju za hranom.

Slatke žitarice

Doručak sa slatkim žitaricama može biti jednostavan obrok, ali on zapravo nije najbolja opcija.

Žitarice sa visokim procentom šećera dodaju prazne kalorije, što dovodi do povećanja masnih naslaga. Ovim vrstama žitarica često nedostaje proteina i vlakana, što uzrokuje brzu glad i dovodi do unosa više kalorija tokom jutra ili međuobroka.

Pržena hrana

Pržena hrana može da dovede do viška masnih naslaga na stomaku ako se redovno konzumira. Takođe, većina pržene hrane je visokoprerađena i na taj način dovodi do povećanja visceralne masnoće, što je tip masnoće koja je “smeštena” oko organa.

Sladoled

Redovna konzumacija sladoleda može da dovede do neželjenog gojenja.

Sladoled je bogat šećerom i zasićenim mastima, primamljivog ukusa koji može da dovede do konzumiranja velikih porcija odednom.

Trebalo bi da se odlučite za sladoled sa niskim sadržajem šećera ili da napravite domaći voćni sladoled sa prirodnim sastojcima kao što su banane, mango i avokado kako biste smanjili konzumaciju šećera.

Prerađeno meso

Prerađeno meso poput viršla, kobasica, delikatesnog mesa i slanine može da doprinese gojenju. Rizik od razvoja raka debelog creva takođe je veći kod učestale konzumacije prerađenog mesa. Konzumacija manje prerađenog mesa i povećanje unosa voća i povrća može pomoći u održavanju tankog struka te poboljšati cjelokupno zdravlje.

Beli hleb

Belom hlebu nedostaje vlakana i hranjivih materija u poređenju sa hlebom od celih žitarica. Konzumacija mnogo rafinisanih žitarica poput onih u belom hlebu povezana je sa povećanjem masnog tkiva.

Slatkiši

Slatke poslastice poput voćnih bombona ili čokolade mogu da dovedu do nakupljanja masnih naslaga ako ih se preterano konzumiramo.

To je zato što sadrže velike količine dodatog šećera, a malo vlakana i proteina.

Prazne kalorije iz slatkiša ne mogu dugo da vas drže sitim, pa mogu da dovedu do gojenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here