Pixabay
Ilustracija

Konzumiranje soka od paradajza svakodnevno moglo bi biti jednostavan način za smanjenje visokog krvnog pritiska, pokazuju najnovija istraživanja.

Visoki krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, stanje je u kojem srce mora da radi puno više kako bi pumpalo krv kroz telo. Ako se ne kontroliše, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanog i moždanog udara.

Procenjuje se da otprilike jedna od tri osobe živi s hipertenzijom, a mnogi to ni ne znaju jer ovaj problem često ne pokazuje nikakve simptome.

Visok krvni pritisak može uzrokovati nekoliko  faktora, a ishrana je jedan od ključnih. Hrana s visokim udelom soli povećava krvni pritisak jer zadržava vodu u telu, ali ono što jedemo i pijemo takođe može imati suprotan učinak.

Sok od paradajza – prirodni saveznik protiv visokog pritiska

Studija objavljena 2019. u časopisu Food Science and Nutrition otkrila je da neslani sok od paradajza može značajno sniziti krvni pritisak.

Istraživači iz Tokija pratili su 481. isitanika koji su svakodnevno pili ovaj sok, a rezultati su pokazali da je kod onih s povišenim krvnim pritiskom došlo do značajnog poboljšanja.

Ispitanici studije pili su između 85 i 215 ml soka od paradajza svaki dan, a većina njih konzumirala je oko 200 ml.

Pre i nakon studije, merili su im se markeri kardiovaskularnog rizika, uključujući krvni tpritisak, nivo lipida u krvi i toleranciju na glukozu.

Rezultati su pokazali da je krvni pritisak kod 94 ispitanika s nelečenom hipertenzijom bio znatno snižen, dok je nivo “lošeg” LDL holesterola pala kod 125 ispitanika.

Likopen – tajna uspeha soka od paradajza

Istraživači pretpostavljaju da je smanjenje krvnogpritiska povezano s antioksidansom likopenom koji se nalazi u soku paradajza.

Likopen je poznat po svom snažnom antioksidativnom delovanju, a istraživanja sugerišu da pomaže u sprečavanju razvoja ateroskleroze, stanja koje može dovesti do začepljenja arterija i kardiovaskularnih bolesti.

Rezultati ove studije pokazuju da svakodnevno ispijanje neslanog soka od paradajza može biti jednostavan i učinkovit način za snižavanje krvnog pritiska i smanjenje rizika od srčanih bolesti. Ako tražite prirodan način za poboljšanje zdravlja, sok od paradjza mogao bi biti odličan dodatak vašoj ishrani.

Upozoravamo, ukoliko imate problema sa hipertenzijom i srcem obavezno se prvo javite kardiologu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here