commons.wikimedia/Tobi 87
Nica

Bilo da je u pitanju haos na putovanju ili generalno uznemirujuća atmosfera kada stignete, odmori ponekad mogu da izazovu više stresa nego opuštanja.

Grad hvaljen kao “zadivljujući” i “bez premca” od strane raznih putnika sa Redita, prelepi francuski grad Nica, sad može da preuzme krunu kao najmanje stresna tačka za putovanje.

Novo istraživanje je proučavalo 25 evropskih gradova na osnovu različitih faktora, uključujući nivoe zagađenja, pristup javnom prevozu, broj sauna i velnes lokacija, kao i broj parkova i lokacija u prirodi.

Građevine, plaže i gradska područja su takođe uzeta u obzir, a formula je korišćena za izračunavanje konačnog rezultata od 100 – pri čemu je Nica dobila impresivnih 75,4.

Dakle, šta glavni grad Francuske rivijere čini tako posebnim? Prema podacima HAIPP-a, neverovatnih 94,6 odsto gradske populacije ima povoljan pristup javnom prevozu, dok postoji 97 banja i velnes centara. Takođe, postoji relativno visok udeo plaže i grada, sa 0,5 km2 zlatnog peska.

Na drugom mestu je Oslo u Norveškoj sa ocenom 75,2, dok je austrijska prestonica Beč priznata sa 68,2. Dalje na listi, turski Istanbul je imao najveći broj banja i velnes mesta – 366, koji je završio sa ocenom od 60,1.

1 COMMENT

  1. Glupost.Nica i Oslo ako niste lokalac sa potpunim informacijama a nemate gde da ih dobijete kao turista jer nema vidljivih turističkih info centara su katastrofalno iskustvo.
    Beč je zaslužio mesto na listi kao i Istanbul ostalo je napisano eto tako da bi se nešto pisalo. Moderno novinarstvo((

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here