Damir Vujković
Nagrađeni i žiri

Svečanom ceremonijom dodele festivalskih priznanja najboljim evropskim ostvarenjima, kao i projekcijom filma „Drugi čin” Kventina Dipijoa, na Letnjoj pozornici na Paliću zatvoren je 31. Festival evropskog filma. Dobitnik Zlatnog tornja za najbolji film u Glavnom takmicarskom programu festivala je ostvarenje “78 dana” rediteljke Emilije Gašic, a taj film dobio je i Gorki list nagradu publike.

– Ovo je domaca premijera i jako sam uzbudena što smo baš poceli ovde i dobili dve nagrade. Želim da se zahvalim Palickoj publici što je dobro primila film, hvala festivalu što su nas doveli ovde i žiriju što su izabrali naš film za glavnu nagradu, rekla je Gašic nakon što joj je urucen Zlatni toranj za najbolji film.

Gorki list nagradu publike za film “78 dana” urucila je Aleksandra Ercegovac, digital marketing menadžer brenda Gorki List i VODAVODA. U ime ekipe filma nagradu je primio producent Miloš Ivanovic i zahvalio se direkciji festivala što je u program uvrstila “jedan neobican film”, jer veruje da je to možda bila i teška odluka.

– Veceras se najviše zahvaljujem publici koja je to prepoznala”, dodao je Ivanovic.

Nagradu “Palicki toranj” za najbolju režiju žiri je dodelio Runaru Runarsonu za “Kad svane dan”, ocenivši da je film “impresionirao ne samo vrhunskom glumom i sugestivnom upotrebom slike i zvuka, vec i prikazom unutrašnjeg tugovanja u složenoj situaciji u vezi.

– Ljudi se cesto pitaju šta je posao režisera. Režiser mora da ima pravu viziju i da nade one koji su bolji od njega i da motiviše ljude da realizuju tu viziju koju režiser ima, rekao je Runarson.

Nagradu FIPRESCI za najbolji film Glavnog takmicarskog programa dobio je film “Devojka sa iglom” reditelja Magnusa fon Horna.

– Snimio sam tri dugometražna igrana filma u životu, i sva tri su dobila nagradu na Festivalu evropskog filma Palic. To je velika cast i veoma sam zahvalan festivalu. Nadam se da cu sledecom prilikom uspeti da dodem na Palic”, rekao je Magnus fon Horn u video poruci.

Medunarodni žiri Glavnog takmicarskog programa dodelio je specijalno priznanje filmu „Covek magnet” Gusta van den Bergea.

Medunarodni žiri

Ovogodišnje, 31. izdanje Festivala evropskog filma Palic, održano je od 20. do 26. jula na Palicu i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival je održan na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Palicu, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Na ovogodišnjem izdanju, u predfestivalskom i festivalskom programu publika je mogla da pogleda preko 150 filmova u ukupno 17 selekcija, a u festivalskom programu ucestvovalo je više od 100 filmskih profesionalaca iz zemlje i inostranstva, koji su boravili na Palicu.

Festival evropskog filma Palic podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here