Pexels
Ilustracija

Prema stručnjacima, postoji fraza koja je posebno štetna i mnogi se teško oporavljaju nakon što je čuju, čak i ako se nakon svađe i uobičajenog izvinjenja čini da je sve u redu.

Čak i u najzdravijim, najsrećnijim vezama, sukobi mogu izvući iz nas ono najružnije. U tim trenucima mnogi od nas izgovore stvari koje zapravo ne misle i koje ne održavaju istinu o našim stvarnim osećanjima, a na taj način ostavljamo svoje partnere povređene. Istovremeno, sami osećamo da nismo shvaćeni i vrlo brzo postaje nam jasno da svađom nismo postigli ništa. Svako je u životu ponekad doživeo takvu frustraciju, piše Huffington Post.

Često se takve neprijatne situacije razreše nakon što partneri hladne glave jedno drugom kažu “izvini”, što im omogućava da krenu dalje. Međutim, prema jednom stručnjaku, psihologu dr Džefriju Bernstajnu, postoji jedna fraza koja je posebno štetna i mnogi se teško oporavljaju nakon što je čuju, čak i ako se nakon svađe i uobičajenog izvinjenja čini da je sve u redu.

Prema Bernstajnu, najlakši način da slomite srce svom partneru jeste da mu kažete: “Nije me briga”. Pišući za Psychology Today, psiholog je detaljnije pojasnio svoju teoriju.

“Fraza ‘Nije me briga’ umanjuje važnost osećanja druge osobe i implicira da su njeni problemi ili emocije nevažni. Ako na taj način prekidate razgovor, vaš partner može doživeti osećaj manje vrednosti i odvojenosti. Ali, ako to osvestite i usvojite bolje komunikacijske navike, možete izbeći upadanje u ovaj štetni obrazac”, kaže dr Bernstajn.

Umesto da uzvratite na prozivanja ovom frazom, Bernstajn preporučuje da zastanete, razmislite i zapitate se kako možete komunicirati da biste popravili odnos s partnerom, umesto da stvorite jaz između vas. Smiriti se u trenutku može zvučati kao pravi izazov — i to zaista jeste izazov — ali ta sekunda pauze mogla bi smanjiti šansu da povredite svog partnera.

Govoreći za Psych Central, Brajan Vind, klinički psiholog i pomoćni profesor na Univerzitetu Vanderbilt u Tenesiju, potvrđuje Bernstajnovu teoriju. “Zapitajte se kako zapravo želite da oblikujete ono što planirate da kažete. To usporava tempo, pomaže vam da se smirite i povećava verovatnoću da ćete biti saslušani”, kaže Vind. Velike su šanse da vas zapravo jeste briga za vašu vezu, zato je ključno da izbegnete izgovaranje suprotnog.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here