pixabay.com

Održavanje uravnotežene ishrane predstavlja ključni deo održavanja optimalnog zdravlja creva i metabolizma.

Naša creva su dom za trilione bakterija koje igraju ključnu ulogu u varenju, imunitetu, pa čak i regulaciji raspoloženja. Slično tome, na naš metabolizam, proces kojim naša tela pretvaraju hranu u energiju, značajno utiče ono što konzumiramo.

Iako se često fokusiramo na hranu koju jedemo da bismo održali zdrava creva i efikasan metabolizam, jednako je važno uzeti u obzir pića koja pijemo.

Određena pića mogu loše uticati na naše opšte zdravlje. Nutricionista Liza Ričards i dijetetičarka Trista Best izdvojile su dve opcije koje bi trebalo da izbegavamo ako želimo da održimo dobro zdravlje creva i brz metabolizam.

1. Voćni sokovi

Voćni sokovi iz prodavnice, iako se često smatraju zdravim izborom, mogu biti štetni za metabolizam i kontrolu težine. “Komercijalni voćni sokovi mogu biti štetni za metabolizam i kontrolu težine zbog visokog sadržaja šećera i nedostatka vlakana”, kaže Ričards za SheFinds.

2. Energetska pića

Energetska pića su popularna zbog svoje sposobnosti da podignu nivo energije, ali mogu da predstavljaju ozbiljne zdravstvene rizike, posebno kada su u pitanju naša creva.

– Energetska pića mogu biti štetna po zdravlje creva zbog visokog sadržaja kofeina i šećera, kao i prisustva veštačkih zaslađivača i aditiva – ističe Best.

– Prekomerni unos kofeina može preterano stimulisati digestivni sistem, što dovodi do problema kao što su gastritis i refluks kiseline – dodaje ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here