Tanjug
Interpol

Ukrajina se od 2023. godine zalaže za inicijativu izmene Statuta Interpola u cilju stvaranja mehanizma za isključivanje Rusije i drugih “nepoželjnih država” iz sastava organizacije, izjavio je u intervjuu Sputnjiku načelnik Nacionalnog centralnog biroa (NCB) Interpola MUP-a Rusije Valerij Kalačev.

– U trenutku početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini i praktično do sredine 2023. godine, niz zemalja je otvoreno i javno dovelo u pitanje učešće Rusije u Interpolu. U vezi sa tim, Ukrajina je iznela inicijativu promene Statuta organizacije radi stvaranja mehanizma za isključivanje nepogodnih zemalja iz njegovog sastava –  istakao je Kalačev.

Prema njegovim rečima, ovu inicijativu podržale su brojne države te i do danas ovo pitanje nije konačno skinuto sa dnevnog reda.

Diskusije i konsultacije uz učešće Rusije se nastavljaju, dodao je načelnik NCB.

On je takođe istakao da je 2022. godine u medijima pokrenuta još jedna akcija omalovažavanja uloge Rusije u aktivnostima Interpola, a na dnevnom redu se istovremeno našlo pitanje formiranja diskriminatornog mehanizma za isključivanje zemlje iz sastava organizacije.

– NCB je odmah sa Generalnim tužilaštvom Rusije organizovao proučavanje recipročnih inicijativa, koje, kako sada vidimo, nisu dozvolile otvaranje ‘Pandorine kutije’, a takođe nisu omogućile da se dovede u pitanje neutralni status organizacije i poravnaju politički računi u okviru nje – naglasio je Kalačev.

Prema njegovim rečima, dosledna izrada navedenih inicijativa uz angažovanje MUP-a, IK Rusije i drugih resora, omogućila je NCB da ponudi zemljama alternativni pristup instituciji prekida članstva u Interpolu, baziran na poštovanju ravnoteže interesa kako međunarodne organizacije, tako i njenih država članica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here