Otmica ne utiče na stav Pariza

0

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus kaže da otmica državljanina Francuske neće uticati na učešće te zemlje u koaliciji, predvođenoj SAD, protiv IS (za sada samo u Iraku).
– Učinićemo sve što možemo da oslobodimo taoce, ali teroristička grupa neće promeniti stav Francuske – rekao je Fabijus novinarima u Njujorku. Francuz Erve Pjer Gurdel otet je u nedelju u Alžiru, a odgovornost je preuzela ekstremistička grupa pod imenom Vojnici kalifata, koja je u video snimku zapretila da će ga ubiti ako Pariz u roku od 24 sata ne obustavi vazdušne udare protiv Islamske države u Iraku.
Francusko ministarstvo spoljnih poslova je potvrdilo autentičnost ovog snimka.
Grupa Vojnici kalifata, koja je prekinula saradnju sa Al Kaidom Islamskog Magreba, 14. septembra se zaklela na vernost Islamskoj državi.
– Možemo da potvrdimo autentičnost video snimka na kojem je prikazan francuski talac Erv Gurdel, koji je otet pre dva dana u alžirskoj oblasti Tizi Uzu, navodi se u saopštenju.
U tekstu se dodaje da "pretnje terorističke grupe još jednom ukazuju na ekstremnu okrutnost Islamske države i onih koji kažu da sarađuju sa njom".

 

:Poruka Olandu
Oteti Francuz rekao je na snimku da je u rukama alžirskog ogranka Islamske države pod nazivom Vojnici kalifata. Talac je rekao da je grupa od njega zatražila da francuskom predsedniku Fransoa Olandu poruči da ne interveniše u Iraku. On je zatražio od Olanda da "učini sve što može" da ga izvuče.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here