Otkrivena spomen-ploča ruskim profesorima

0

 

Mirko Vasiljević i ambasador Rusije Aleksandar Konuzin

Ploču su otkrili ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin i dekan Pravnog fakulteta Mirko Vasiljević podsetivši na značaj rada ruskih profesora za pravnu nauku Srbije, kao i za podršku tadašnje države emigrantima iz Rusije da nađu dom i novu otadžibinu.

 

 

 

Utočište među Srbima: Aleksandar Konuzin

Konuzin je istakao da sa zadovoljstvom učestvuje u ovom događaju koji predstavlja "značajnu kariku u viševekovnoj prijateljskoj i humanitarnoj saradnji dva naroda".

 

 

On je rekao da su zbog dramatičnih zbivanja na početku prošlog veka mnogi Rusi došli u za njih bratsku zemlju Jugoslaviju gde su među Srbima našli utočište i sredstva za život.

 

Prema rečima Konuzina, Rusi su radom i zalaganjem odgovorili na pomoć u teškim trenucima doprinoseći razvoju prosvete, nauke i kulture u novoj zemlji u kojoj su pronašli otadžbinu.

 

Vasiljević je rekao da Pravni fakultet danas vraća dug afirmisanim ruskim profesorima iz emigracije koji su zadužili i fakultet i pravnu nauku u Srbiji.

Prema njegovim rečima, otkirvanjem spomen-ploče pokazuje se da nisu zaboravljeni oni koji su nam pomagali da se uzdignemo u teškim trenucima i da su u Srbiji stasale nove generacije koje ne zaboravljaju prošlost.

 

Na spomen-ploči, uz imena 12 profesora, piše: "U znak zahvalnosti ruskim profesorima za doprinos razvoju naučne misli i ugleda Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here