EPA/Anna Szilagyi

Bundesver je razradio “Operativni plan Nemačke” (OPLAN DEU) u slučaju rata sa Rusijom, piše “Špigl”.

„Ako dođe do eskalacije na istočnom krilu NATO, stotine hiljada vojnika će morati da bude preraspoređeno. U tajnom dokumentu Bundesvera razrađen je akcioni plan u slučaju takvog razvoja događaja“, piše kolumnista Rasmus Buhštajner.

Prema njegovim rečima, ključnu ulogu u snabdevanju istočnog krila igraće auto-put A2, koji se proteže od Oberhauzena u zapadnoj Nemačkoj do Berlina.

Kako se ističe, u slučaju zaoštravanja situacije, planirano je da se iz Holandije, Belgije i zapadnih regiona zemlje prebaci oko 800.000 vojnika i 200.000 jedinica tehnike. Operacija bi trajala od tri do šest meseci, a vojni konvoj bi mogao da se proteže na 13.000 kilometara, navodi Buhštajner.

Kako je precizirano, osiguravanje bezbednosti auto-puta A2 zahtevalo bi koordinaciju policije sa drugim civilnim organima. Međutim, kako navodi „Špigl“, most Hoenvarte preko Elbe severno od Magdeburga, dugačak skoro 1.200 metara, biće jedno od uskih grla: u slučaju sabotaže ili raketnog napada, A2 će biti potpuno paralizovan.

„Konvoji bi trebalo da imaju mogućnost da se zaustave na svakih 300-500 kilometara. Potrebni su i alternativni pravci ako ne bude moguće koristiti glavne rute“, ističe kolumnista.

U dokumentu „Operativni plan Nemačke“ kao glavni zadatak se navodi obezbeđivanje raspoređivanja i snabdevanje NATO trupa gorivom, hranom i lekovima.

Ranije je Pentagon saopštio da će SAD 2026. godine početi sa razmeštanjem dalekometnih udarnih sistema u Nemačkoj, koji će značajno nadmašiti oružje koje se nalazi u Evropi. Reč je o raketama SM-6, „tomahavk“ i „hipersoničnom oružju“.

5 COMMENTS

  1. Znaci plan otkriven i vise nije tajni. U principu nikad nije ni bio tajni. Da bi celi zapadni svet skocio kad bi pedalj teritorije Nato zemalja Putko pokusao da uzme, napadne, aneksira i slicno, to on zna i to vrlo dobro.

  2. Putin je rekao u slucaju novog napada na rusiju od strane zapada nece vise da dozvoli pogibiju rusa kao u drugom ratu vec ce raditi atomke.Ovo sa ukraincima je druga prica tu se radi o slovenima,braci po rodu koji su na nesrecu zbog izmanipulisanosti zapada prihvatili da ih vode ljudi koji su im najveci neprijatelji koji rade za zapadnjake I gledaju da ih uniste

  3. ТО ТАД СУ РУСИ ВЕЋ У БЕРЛИНУ

    СЛАВА НА ВИСИНИ БОГУ☦️
    СЛАВА РУСИЈИ🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here