Flickr
Detalj sa jedne od prethodnih Melburn kup parada

Tradicionalna godišnja parada povodom Melburn kupa, ove godine neće biti održana. Razlog su stalni protesti organizacija I boraca za zaštitu životinja, koji se protive održavanju čuvene konjičke trke.

Trkački klub Viktorije (VRC), kao organbizator Melburn kupa, potvrdio je da dugogodišnja tradicija, po kojoj konji i džokeji zajedno sa mnogim drugim učesnicima paradiraju ulicama grada, neće biti održana u novembru ove godine, kao uvertira za „trku zbog koje zastaje nacija“.

Parada se održavala svake godine od 1983, sa izuzetkom 2020. i 2021. kada je bila otkazana zbog pandemije kovida.

Izvršni direktor VRC Stiv Rosić rekao je za list The Age da će umesto parade, ovogodišnje proslave povodom trke uključivati „izvanredan događaj“ u gradu.

Poslednjih godina, povorka koja se održava uoči Melburn kupa izazvala je proteste zbog zabrinutosti za okrutnost prema životinjama. Na prošlogodišnjoj manifestaciji „Nup to the Cup“ demonstranti su se okupili u centru Melburna kako bi tražili zabranu konjskih trka.

Grad Melburn je saopštio da se VRC nije prijavio za finansiranje ove godine kroz program partnerstva za manifestacije, kao što je to učinio 2022. Međutim, VRC je zatražio finansiranje za 2024. godinu, ostavljajući tako otvoren prostor za ponovno održavanje parade sledeće godine.

Melburn kup se ove godine održava u utorak, 7. novembra na hipodromu Flemington.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here