Tanjug/AP
Lojd Ostin

Sjedinjene Američke Države danas su prvi put saopštile da imaju uvid u dokaze o prisustvu severnokorejskih vojnika u Rusiji, a južnokorejski poslanici tvrde da je oko 3.000 vojnika iz Pjongjanga već poslato da podrže ruske ratne napore u Ukrajini.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je rekao da je situacija ”veoma ozbiljna”, a da postoje dokazi da su severnokorejske trupe u Rusiji.

– Ovo je pokazatelj da je on (ruski predsednik Vladimir Putin) možda u većoj nevolji nego što većina ljudi misli – rekao je Ostin.

Američki zvaničnici, koji žele da ostanu anonimni, rekli su za Rojters da je više od 600.000 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno u Ukrajini.

Ostin je naveo da bi navodno raspoređivanje vojnika iz Severne Koreje moglo da bude dodatni dokaz da ruska vojska ima problema sa ljudstvom.

Južnokorejski zvaničnici su naveli da je Severna Koreja poslala 3.000 vojnika u Rusiju i da se očekuje da će ih uslediti još hiljade.

Pjongjang je obećao da će obezbediti ukupno oko 10.000 vojnika, čije se raspoređivanje očekuje do decembra, rekli su zakonodavci novinarima, pozivajući se na obaveštajnu službu Južne Koreje.

– Znaci da se obučavaju trupe unutar Severne Koreje otkriveni su u septembru i oktobru – rekla je Park Sun-Von, članica parlamentarnog odbora za obaveštajne službe u Seulu.

Ona navodi da su severnokorejske trupe sada raspoređene u više objekata za obuku u Rusiji i da se prilagođavaju lokalnom okruženju.

Predsednička kancelarija u Seulu pozvala je u utorak na hitno povlačenje trupa Severa iz Rusije, upozoravajući da će, u suprotnom možda razmotriti isporuku smrtonosnog oružja Ukrajini.

Istovremeno, nemačka vlada je u Berlinu pozvala severnokorejskog atašea zbog zabrinutosti oko ovih navoda.

– Ukoliko su izveštaji o severnokorejskim vojnicima u Ukrajini istiniti i ako Severna Koreja sada svojim trupama podržava ruski agresivni rat u Ukrajini, to bi bilo ozbiljno i predstavlja kršenje međunarodnog prava – saopštilo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kremlj je prethodno negirao ove navode.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here