Youtube/B92 TV
Nenad Stevandić

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da se, Nacrtom zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne Republike Srpske, došlo do rešenja koje Ustavni sud BiH neće osporiti. On je rekao novinarima u Istočnom Sarajevu da će se na svim dokumentima verovatno naći oba grba, i sadašnji grb Republike Srpske i grb Nemanjića.

– Imaćemo u opticaju oba grba i najverovatnije da ćemo ih, na memorandumima, skupštinama opština, u Skupštini RS i ministarstvima, imati jedan pored drugog – objasnio je predsednik parlamenta RS. Stevandić je dodao da se ovime vraća istorija i kultura srpskog naroda, što će biti odbranjeno i institucionalno, odnosno da ovaj put neće biti mogućnosti da zakon ospori Ustavni sud BiH.

Podršku ovom nacrtu zakona, prema njegovim rečima, dale su brojne nevladine organizacije iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i skoro svi fakulteti, navodeći da je ovo “referendumsko raspoloženje”, jer su svi za donošenje tog zakona.

– Uostalom samo jedan narodni poslanik iz Trebinja je, iz neke svoje obesti i ne znam čega, glasao protiv i naravno da se potom u Trebinju nije pojavio na javnoj raspravi – istakao je Stevandić.

Predsednik Skupštine Istočnog Sarajeva Branko Koroman je naglasio da je u ovakvim javnim raspravama važno da se vidi šta narod želi i oseća, dodajući da je na bazi informacija koje je izneo predsednik Skupštine Srpske jasno da je ova izmena zakona ono što narod oseća u duši.

Javne rasprave o Nacrtu zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne do sada su održane u Prijedoru, Bijeljini i Trebinju, a naredna je planirana u Banjaluci, nakon čega Nacrt treba da se nađ u formi Predloga zakona. Nadležni organi, organizacije, naučne i stručne institucije i zainteresovani građani su pozvani da se uključe u javnu raspravu i doprinesu unapređenju kvaliteta teksta Nacrta zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne.

OHR pozvao sud

Skupština RS je usvojila je 4. jula Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, a iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koji u Srpskoj nije priznat, najavljeno je da će se Ustavni sud BiH baviti usvojenim izmenama i dopunama Zakona o upotrebi zastave, grba i himne koji je usvojen u Skupštini RS. U Kancelariji su rekli da je na Ustavnom sudu BiH da oceni ustavnost zakona u svetlu svoje dosadašnje sudske prakse.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here