Kosovo online
Vjosa Osmani

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da EU nema jednak odnos u dijalogu Beograda i Prištine, bez obzira što je, kako je navela, Kosovo posvećeno procesu dijaloga i želi da doprinosi održivom miru i bezbednosti.

– Nažalost, mi kao Kosovo dobro znamo da dve strane u ovom procesu nisu jednako tretirane – rekla je Osmani u intervju za nemački “Tagesšpigel”.

Ona je dodala da „što se Srbija manje pridržava sporazuma, to više dobija finansijsku podršku od EU“.

– Kosovo je posvećeno procesu dijaloga koji vodi EU i podržava SAD. U pregovorima sa EU 2023. godine postignut je sporazum, takozvani Ohridski sporazum, koji sadrži obaveze za obe strane. Nažalost, Srbija je nedavno istupila iz ovog sporazuma. Vlada Srbije kaže da to ne smatra pravno obavezujućim ugovorom i da ga neće sprovoditi. EU sada mora da razjasni da li postoji sporazum ili ne – izjavila je Osmani.

Ona je kazala da je Kosovo spremno da nastavi i doprinosi rešenjima kojima bi se obezbedili održivi mir i bezbednost, a da je normalizacija odnosa jedni put ka zajedničkoj budućnosti u evroatlanske strukture.

– Kosovo je spremno da nastavi da se bavi ovim procesom i doprinese rešenjima koja stvaraju održiv mir i bezbednost. Normalizacija odnosa između dve zemlje jedini je put ka zajedničkoj budućnosti u evroatlantskim strukturama. Od početka dijaloga koji vodi EU između Kosova i Srbije 2011. godine, bilo je više od 40 sporazuma. Srbija jedva da je sprovela nešto od toga. Ni priznavanje diploma, sloboda kretanja niti vraćanje ukradenih predmeta i katastarskih dokumenata. A, ipak, EU sledi politiku smirivanja prema Srbiji i postavlja problematične podsticaje. Čini se da što se Srbija manje pridržava dogovora, to više finansijske podrške dobija od Unije – rekla je Osmani.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here