Z. Vicelarević
Dobitnici uverenja sa konzulima i nastavnicima

U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Frankfurtu uručena su Uverenja o završenom osnovnom obrazovanju učenicima osmog razreda dopunske nastave na srpskom jeziku u nemačkoj pokrajini Hesen. Uverenje i knjigu na poklon osmacima su uručili Aleksandar Đurđić, generalni konzul i nastavnici razrednih jedinica u kojima su učenici pohađali nastavu.

Pre dodele uverenja učenici su izveli recitatorsko-muzički program na temu velikog srpskog praznika Vidovdana. U programu su učestvovali: Lara Bobić, Jelena Stojanović, Nataša Radović, Luka Jeremić, Elena i Filip Lukjanović, Jana Keserić, Andrea Ljahović, Matej Beslać i Nika i Željko Žurkić. Program su vodili Milan Dačić i Relja Urošević, a program su pripremili nastavnici, Bojana Rakonjac, Sanja Stojanović Bojković, Vladimir Živanov, Tatjana Milanović, Zorica Mladenović i Biljana Bukinac, koordinator dopunske nastave na srpskom jeziku.

Sanja Stojanović Bojković, Marko Jovanović i Aleksadar Đurđić

– Mi smo, pre svega kao nastavnici, ponosni na svu decu koja su završila osmi razred. Ove godine je 40 učenika osmog razreda završilo dopunsku školu na srpskom jeziku na teritoriji pokrajine Hesen. Danas je ovde prisutno njih 36 učenika i dobili su uverenja. Ono na šta smo posebno ponosni i mi i roditelji i deca je da su svi učenici završili osmi razred sa odličnim uspehom. Već imamo upisano puno novih učenika, a najveći upis biće kad krene nova školska godina – rekla nam je Sanja Stojanović Bojković, nastavnica koja predaje u Noj Izenburgu, Ofenbahu, Vizbadenu i Grafenbruhu.

Tijalda Racić je jedna od više učenika koji su od prvog do osmog razreda pohađali dopunsku školu na srpskom jeziku.

Prisutni su bili i brojni roditelji

– Lepo mi je bilo vreme koje sam provela na nastavi u našoj školi i žao mi je što se odvajam od školskih drugara. Sećam se kad sam krenula u prvi razred da sam bila uplašena, ali vremenom sam zavolela ovu školu i srećna sam što sam sve ovo vreme provela na nastavi. Zavolela sam školu, upoznala mnogo novih drugarica i drugara i bilo je stvarno lepo – kaže nam Tijalda.

Njena mama Teuta Feratović sa neskrivenim osmehom zadovoljstva ističe da je mnogo ponosna na ćerku što je završila dopunsku školu na srpskom jeziku.

Melina, Teuta Feratović i Tijalda Racić

– Bilo mi je mnogo bitno da je pošaljem u srpsku školu od prvog razreda da bi naučila i poboljšala znanje srpskog jezika družeći se sa vršnjacima. Od sledeće godine će i mlađa ćerka Melina da krene u prvi razred.

Prigodnom programu i dodeli uverenja prisustvovali su, pored brojnih roditelja i Vladimir Rajić, konzul i Marija Rakić,

vicekonzulka Srbije u Frankfurtu i Dijana Avdić, predsednica CSSH.

Srećne: Dana i Andrea Vehter

Može još jedna godina

Dana Vehter je iz mešovitog braka, majke Andrijane, koja je rođena u Nemačkoj i oca Ronija, Nemca. Dana je jedna od onih koji su srpsku dopunsku školu pohađali od prvog do završnog osmog razreda.

– Lep je osećaj imati i diplomu o završenoj srpskoj školi. U srpskoj školi sam upoznala puno drugarica sa kojima sam u kontaktu i kad nismo u školi. Volela bih da idem još jednu godinu u srpsku školu – kaže nam Dana Vehter.

– Rođena sam u Frankfurtu, ali sam Srpkinja i mislim da je čast i moja dužnost da mom detetu pružim mogućnost da pohađa našu školu. Da li će ona, kada bude odrasla, da priča srpski jezik to više nije u mojoj moći, ali sam joj kao roditelj pružila mogućnost da stekne znanje mog i njenog maternjeg jezika. Od prvog razreda se na nastavi promenilo nekoliko nastavnika i sa svim nastavnicima sam veoma zadovoljna – rekla nam je Andrea Vehter.

Nastavnice sa konzulima i Dijanom Avdić

Negovaćemo ovu tradiciju

– U Generanom konzulatu Republike Srbije smo obeležili naš veliki praznik Vidovdana i našim osmacima uručili Uverenje o završenom osnovnom obrazovanju u pokrajini Hesen. Decu i roditelje smo podsetili na značaj Vidovdana i istorijsku pouku koju moramo sačuvati iz tog datuma. Zahvalio sam nastavničkom kadru, zahvalio sam roditeljima koji su svoju decu dovodili u srpsku školu i naravno, posebna zahvalnost deci koja su se trudila da, pored svoje redovne nemačke škole, završe i srpsku dopunsku školu. Bio je ovo zaista lep događaj i svi smo uživali. Nastavićemo da negujemo ovu tradiciju – rekao je Aleksandar Đurđević, generalni konzul Srbije u Frankfurtu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here