Kancelarija za KiM
VANDALI NA DAN PRAVOSLAVNOG PRAZNIKA OBILI SRPSKU SVETINJU: Crkva u Suvom Dolu

Spisak zlodela nad Srbima i svemu srpskom na Kosovu i Metohiji svakodnevno se širi, a na njemu se našlo i ponovno obijanje crkve posvećene Svetoj Petki u Suvom Dolu kod Kosovske Mitrovice. Nešto ranije je kosovska policija u Zubinom Potoku polomila ćiriličnu tablu na opštinskoj zgradi.

Incident uoči liturgije

Srpsku svetinju u Suvom Dolu su tokom noći obila nepoznata lica, a sveštenik Dalibor Lazić je zatekao otvorena vrata i prijavio policiji. U ovom mestu se, 8. avgusta, obeležava seoska slava, Sveta Petka Trnova u narodu poznata kao Sveta Paraskeva, pa su meštane prilikom dolaska na jutarnju liturgiju sačekala oštećena vrata crkve. Posle UČK grafita koji je osvanuo na zgradi ambulante u tom naselju sa mešovitim stanovništvom, ovo je drugi incident za svega tri dana.

Sveštenik Dalibor Lazić je rekao za Kosovo onlajn da nije prvi put da su obijena vrata i da su zbog vandalizma već menjana, jer su bila oštećena.

– U hramu su otvorene carske dveri, kutija gde je novac i sveće – kazao je on i dodao da je policija stigla za 45 minuta.

Oštećena vrata srpske crkve

Lazić je kazao da je došlo puno vernika i da se znalo da će održati liturgiju makar i ispred crkve, ako bude duže obavljan uviđaj. Inače, kako ukazuje, među stanovništvom se oseća zabrinutost i nemir.

Kancelarija za KiM je saopštila da žitelji ovog sela, umesto da u radosti proslave praznik, sa zebnjom strahuju od novih napada i provokacija i pitaju se zbog čega ne mogu u miru da obeleže svoje verske svetkovine.

Poruka sa table

Povodom incidenta u Zubinom Potoku gde je policija polomila opštinsku tablu na ćirilici, predsednik Privremenog organa ove opštine Srđan Vulović je istakao da je to još jedna poruka Srbima da ih Priština ne želi na KiM. On kaže da su meštani u ponedeljak ujutru, kada su se okupili na protestu, videli da je kosovska policija tokom vikenda polomila ćiriličnu tablu, odnosno natpis je iščupan sa zida.

– To je klasičan pritisak na Srbe, na ćirilicu kao naše pismo. Od početka protesta mirno smo reagovali, trudili se da ne izazovemo nijedan eksces. Tako da nema povoda da oni to urade – kazao je Vulović.

On je istakao da je to još jedan njihov dokaz da ne žele više Srbe tu.

– Tu smo i čekaćemo, ne idemo nigde odavde – poručio je Vulović.

Inače, posle lokalnih izbora, održanih bez učešća Srba, policija je skinula sa zgrade opštine srpske zastave.

Udar na ognjišta

Ovakvi incidenti, kažu u Kancelariji za KiM, pokazuju kako zapaljive izjave iz Prištine i prisustvo kosovske policije na severu samo sokole izgrednike da udaraju na objekte od vitalnog značaja za opstanak Srba na vekovnim ognjištima.

Na stalnoj meti

U aprilu 2019. godine je takođe obijena ova crkva, a Srbin iz Suvog Dola je tada prijavio policiji da su nepoznate osobe obile vrata svetinje i ukrale novac.

U izveštaju policije je tada navedeno da je polupan i enterijer crkve. Svetinja je na meti bila i u februaru te godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here