EPA/Zoltan Mathe
Viktor Orban

Predsednik Vlade Mađarske, koja je u mandatu predsedavajuće Evropskom unijom, Viktor Orban, ocenio je danas u Ohridu da je istorijska greška Brisela to što su pregovori o članstvu Severne Makedonije i Albanije odvojeni i ponudio je da zvanična Budimpešta posreduje u rešavanju sporazuma između Skoplja i Sofije.

Orban je to rekao nakon sastanka vlada dveju zemalja u Ohridu i istakao da za takvu odluku EU ne vidi nijedan razlog.

On je podsetio da je Severna Makedonija kandidat za članstvo od 2005. godine i zajedno sa Hrvatskom je 2008. dobila pozitivno mišljenje. Hrvatska je, kazao je, već članica EU, a pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom još nisu počeli.

– Ovo je ogromna greška EU, koju bih okarakterisao kao istorijsku i sada je jasno da će Severna Makedonija biti stavljena iza Albanije, za šta ne vidim nijedan razlog – rekao je Orban nakon sastanka na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Hristijanom Mickoskim.

Orban je rekao da je makedonskom kolegi predožio da Mađarska bude posrednik između Skoplja i Sofije u pronalaženju rešenja spora, koji imaju Severna Makedonija i Bugarska.

– Imam predlog za spor sa Bugarskom. Spremni smo da posredujemo u ovom pitanju. Mađarska treba da bude posrednik u sporu dve zemlje, da se nađe rešenje koje odgovara obema stranama – rekao je Orban.

Najvažnija tema današnjeg sastanka sa premijerom Hristijanom Mickoskim, istakao je Orban, bilo je pristupanje Makedonije EU.

– Stav Mađarske je poznat. Stabilnost Zapadnog Balkana i integracija u EU su veoma važni. Pridruživanje zemalja nije problem i izazov, već ogromna prilika za sve i za zemlje koje su već članice EU, kao i za Mađarsku. Svi smo videli da smo članstvom postigli veliki napredak, ali je EU u međuvremenu izgubila zamah i zato moramo da omogućimo proširenje – rekao je Orban.

Prema Orbanovim rečima, mora da postoji geopolitički faktor, ali i poštovanje prema zemljama koje dugi niz godina rade na pristupanju EU.

– Nije pošteno sa naše strane. I zato, kao predsedavajući EU, smatramo da je veoma važno da članstvo Zapadnog Balkana u EU ostane na dnevnom redu, i shodno tome želimo da ubrzamo proces članstva Severne Makedonije u EU. Spremni smo da se održi međuvladina konferencija, a ako ne, idemo na bilateralnu – rekao je Orban.

Narodi Zapadnog Balkana, kazao je mađarski premijer, zaslužuju mnogo više i odavno je trebalo da budu deo Evropske unije.

– Današnji sastanak je 18. koji smo gospodin premijer (Mickoski) i ja održali i nije tajna da je odnos stranaka koju predstavlja vaš premijer i naš FIDES bratski, ali nikada ne mešamo partijske i državne poslove. Uvek je dobro za bratske stranke da budu na vlasti i da zajednički razmenjuju svoje aktivnosti – rekao je Orban.

Dodao je da RSM i Mađarska ove godine obeležavaju 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i da je tim povodom pozvao Mickoskog u Mađarsku, gde će biti održana naredna sednica dveju vlada.

– Stava smo da naša dva naroda imaju dugu istorijsku tradiciju, a oba naroda kroz ovo vreme karakteriše borba za očuvanje nacionalnih interesa i slobode. Važno je da sačuvamo naše ideale i nacionalni ponos. Verujem da ćete se složiti sa nama da je za jednu naciju najvažnije da sačuva svoj nacionalni ponos – rekao je Orban.

On je istakao da Severna Makedonija nije samo prijateljska zemlja, već i veoma važna za bezbednost Mađarske, jer se nalazi na migrantskoj ruti.

– Ako bude potrebe, voljni smo da vam pomognemo na sve načine – rekao je Orban.

Mickoski je istakao da je poseta mađarske delegacije predvođene Orbanom dokaz odličnih prijateljskih odnosa i saradnje dve zemlje, koji se svakim danom produbljuju.

– Makedonski i mađarski narod vezuje duboko ukorenjeno prijateljstvo i duboko poštovanje. Mađarska nas je uvek podržavala, kako u teškim vremenima, tako i u naporima za naše evropske integracije. Danas, kroz konkretne inicijative i dogovore, to prijateljstvo nastavlja da jača, stvarajući čvrste temelje za našu buduću saradnju. Istorija svedoči o našoj zajedničkoj težnji za mirom, prosperitetom i saradnjom – rekao je Mickoski.

Političke i ekonomske veze dve zemlje se produbljuju godinama, rekao je Mickoski i dodao da današnji sastanci potvrđuju “naše strateško savezništvo”.

– Mađarska nije samo naš partner na evropskoj sceni. To je takođe primer kako država može da uravnoteži nacionalni suverenitet sa globalnom integracijom. Mađarska je uvek bila snažan pristalica proširenja EU i naših aspiracija za punopravno članstvo – rekao je Mickoski.

Sa našim mađarskim prijateljima, kazao je Mickoski, delimo zajedničku viziju integrisanog Balkana, gde će sve zemlje regiona biti deo velike evropske porodice.

– Verujem da će uz podršku Mađarske i drugih naših saveznika Balkan zauzeti mesto koje mu pripada u EU – kazao je Mickoski.

Prethodno su premijeri Mickoski i Orban održali sastanak “u četiri oka”, nakon čega je održana i sednica dveju vlada.

Mađarski premijer Viktor Orban prevodi vladinu delegaciju sastavljenu od deset ministara, koja je od juče u poseti zemlji. Pored zvaničnog dela predviđena je šetnja Ohridom, poseta crkvi Bogorodice Perivlepte, Antičkom pozorištu i manastirskom kompleksu Svetog Nauma, a predsednici vlada dve zemlje položiće cveće ispred crkve. spomenik Svetih Ćirila i Metodija u Ohridu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here