EPA-EFE
Viktor Orban i Vladimir Putin (Foto: Arhiva)

Mađarski premijer Viktor Orban sastao se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Kremlju.

Putin je istakao da mu je veoma drago da vidi Orbana u Moskvi i da imaju o čemu da razgovaraju. On je naveo da namerava da razgovara sa Orbanom o bilateralnim odnosima, ali i o svim detaljima situacije na ukrajinskom pravcu.

Putin je rekao Orbanu da razume da je „stigao kao predsedavajući u EU, a ne samo kao partner Rusije“.

Ruski predsednik je rekao da će upoznati mađarskog premijera sa detaljima predloga Moskve za mirno rešavanje krize. Takođe je zatražio od Orbana da ga informiše o stavu Mađarske i Evropske unije o situaciji u Ukrajini.

Orban je po sletanju u Moskvu saopštio da je njegova poseta Moskvi nastavak mirovne misije, te da će pokušati da nađe rešenje ukrajinske krize.

Posetu mađarskog premijera unapred nisu bili najavili ni Moskva ni Budimpešta, iako su glasine o tome procurele u medije. Pre dolaska u Rusiju, Orban je posetio Kijev gde se sastao sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim.

Mađarski premijer je poslednji put boravio u poseti Moskvi u februaru 2022. godine, a sa Putinom se poslednji put sastao u oktobru prošle godine za vreme međunarodnog foruma „Pojas i put“ u Pekingu. Putin je o mađarskom premijeru govorio kao o političaru koji, za razliku od drugih lidera EU, ima hrabrosti da štiti interese svog naroda.

Ranije je šef diplomatije EU Žosep Borelj izjavio da Orban nije dobio nikakav mandat od Saveta EU za posetu Rusiji.

Reagovao je i odlazeći šef Evropskog saveta Šarl Mišel, koji je rekao da Mađarska nema ovlašćenja da razgovara sa Rusijom u ime Evropske unije. On je istakao da EU insistira na tome da se nikakvi pregovori o sukobu ne mogu održati bez Kijeva. Mađarska je 1. jula zvanično preuzela predsedavanje u Savetu Evropske unije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here