EPA/Max Slovencik
Viktor Orban

Mađarska razume da će se organizacijom pregovora Rusije i Ukrajine baviti velike države, ali bi želela da podstakne strane u sukobu na zaključivanje mira, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u programu za radio “Košut”.

– Budimpešta zna gde joj je mesto i koji je njen značaj, kao i da će se velikim pregovorima baviti velike sile – istakao je Orban.

Istovremeno, on je ponovio da bi Mađarska želela da podstakne strane na početak pregovora. Premijer je objasnio da je upravo takav cilj imao u vidu kada je 2. jula, nakon 12 godina, boravio u poseti Kijevu gde se sastao sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim.

– Još jednom moram da preciziram da predsedavanje Mađarske Savetom Evropske unije ne daje mandat za pregovore u ime EU, već Budimpešta postupa u svoje ime. Ono što možemo je da razjasnimo koja strana je spremna na šta i nakon što saznamo, lideri EU već mogu da donesu odluku, a posle odlučivanja će biti moguće otpočeti pregovore, od čega smo, nažalost, čini se za sada daleko – naglasio je Orban.

Upitan kakvi će biti njegovi sledeći koraci posle posete Kijevu 2. jula, Orban je rekao: „Pošto su ti koraci veoma osetljive prirode, o njima će biti moguće govoriti tek nakon što se realizuju“.

Prethodno je odlazeći šef Evropskog saveta Šarl Mišel naveo da mađarsko predsedavanje Savetom EU nema mandat da kontaktira sa Rusijom u ime Evropske unije, komentarišući mirovne inicijative Orbana i informacije o njegovoj mogućoj poseti Moskvi.

3 COMMENTS

  1. Ahahahahahahahaha- vrlo jeftini prevrtljivac. Sutra ce da prihvati sve sto Brisel od njega trazi. Kao i uvek do sada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here