EPA-EFE

Mađarska ne može da podrži da se produži mandat predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, izjavio je danas u Briselu mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je, uoči samita lidera EU, rekao da je Fon der Lajen iskoristila vladavinu prava, “važnu evropsku vrednost”, kao partijsko političko oruđe protiv Mađarske.

On je rekao da su Evropska narodna partija (EPP), socijalisti i liberali formirali “koaliciju” da imenuju nove lidere institucija EU, koju je nazvao “partijskom koalicijom laži i obmana”: Orban je taj dogovor nazvao sramnim i rekao da je napravljen na osnovu partijskih veza, bez obzira na “loše rezultate u proteklih pet godina” ili planove za budućnost, prenosi MTI.

Optužio je EPP da je “sakupila neke od desničarskih glasova i prebacila ih ulevo i tako prevarila evropske glasače”.

– Ovo je drskost pred evropskim biračima, od kojih je većina glasala udesno i želela da vidi desničarsko vođstvo – rekao je on i dodao da nema razloga da Mađarska podrži “ovu zloupotrebu položaja”.

Orban je rekao da je poljska vlada, “koju je Brisel uvek podržavao instrumentima vladavine prava”, sprovela promene “koje su u najmanju ruku bile upitne”, a da Evropska komisija nije izrazila zabrinutost.

– Kada sam u pismu pitao da li mi Mađari možemo da uradimo ono što je nova poljska vlada uradila u Poljskoj, nisu se udostojili ni da odgovore. Ne mislimo da predsednik takve Komisije treba da ostane na mestu – rekao je Orban.

Komentarišući predsedavanje Mađarske EU koje počinje u ponedeljak, Orban je rekao da su glavne tačke fokusa konkurentnost i ekonomski rast. On je dodao da pored tih pitanja koja, kako je naveo, podržavaju svi, Mađarska je težila miru i zaustavljanju ilegalnih migracija.

– Velike zemlje podržavaju 95 odsto naših programa – poručio je Orban.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here