EPA/Max Brucker
Premijer Mađarske Viktor Orban

EU je mirovni projekat, a u Evropi imamo rat, rekao je mađarski premijer Viktor Orban i dodao da čekanje na pojavu mirovnog plana prihvatljivog za obe strane u sukobu u Ukrajini neće doneti mir.

On je u obraćanju na forumu u Italiji rekao da su rat i migracije faktori koje treba uzeti u obzir, prenela je agencija MTI.

– Nekoliko ratova je vođeno bez komunikacije između zaraćenih strana, što je ključni faktor za okončanje rata. Mora se održavati komunikacija sa obe zemlje – naglasio je mađarski premijer.

Orban je rekao da posredovanje počinje komunikacijom i dovodi do mirovnog plana putem prekida vatre.

Govoreći o svojim putovanjima u Kijev, Moskvu, Peking i SAD tokom leta, Orban je rekao da je započeo “mirovnu misiju” da bi “razumeo kakve su šanse za mir”.

– Moj zaključak je bio da nema namere ni sa jedne ni sa druge strane da se postigne mir. Oba lidera su rekla da je vreme na njihovoj strani – podvukao je Orban.

Govoreći o predsedavanju Mađarske Savetom EU, Orban je rekao da je prioritet Budimpešte obnavljanje konkurentnosti EU i da bi “forsiranje” političke unije među državama članicama samo otežalo taj cilj.

On je pozvao na reviziju Evropskog zelenog dogovora, za koji je rekao da je protivan interesu evropskih kompanija.

2 COMMENTS

  1. Ti sto si imao da kazes, rekao si. U Evropi te niko vise niti slusa, niti zarezuje ni za suvu sljivu. Pare ti je Brisel blokirao, i aj kuku nama Madjarima i meni Orbanu kad dodje, klejnes – kao i do sada na kolena, pruzis ruku i mozda dobijes neku kintu. Kao i do sada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here