Vesti
Milan Vlašić

Puno puta smo u životu čuli rečenicu: ”Čuvaj se i Bog će te čuvati“. Moram priznati da mi nije bilo jasno skoro pola veka šta to u stvari znači, ali već neko vreme sam načisto s tim da je to zaista tako.

Spoznaja da nismo žrtve sudbine, nasleđenih gena ili slično, ključna je u oslobađanju svih nas od straha kao glavnog uročnika mnogih bolesti pa i onih najtežih.

Do takve spoznaje se može doći kroz lično iskustvo, proučavanjem literature koja je pisana od strane znalaca, mistika, učenih ljudi svih vremena ili nekom kombinacijom ličnih životnih iskustava i prave literature.

Kako ćemo znati koja je literatura prava nije teško odgonetnuti, dovoljno je da vidite da je neko književno delo izdržalo test vremena, da je aktuelno nakon mnogo godina po pojavljivanju, da nije nužno komercijalnog karaktera i ne promoviše ništa sem čoveka kao ljudsko biće.

Tu dolazimo do važnog saveta da ”treba da čitamo mnogo, ali da ne čitamo mnogo knjiga“.

Istina nema alternativu

Primetili ste da se u poslednjih desetak godina sa pojavom društvenih mreža pojavilo mnogo svakakvih natpisa po raznim temama, kao da su se tastature dokopali i počeli da pišu oni koji nikada nisu čitali.

U svakom slučaju, treba paziti da ne verujemo baš sve što pročitamo iako nam to možda i odgovara. Ipak, istina nema alternativu.

Svi znamo za izreku oca Tadeja: „Kakve su ti misli, takav ti je život“. Možda nam se čini da to tako jeste, ali da je vlastite misli teško kontrolisati.

Niko ne kaže da je lako, ali je uz vežbu veoma moguće. Morate stvarno paziti o čemu razmišljate jer kvalitet tih misli će određivati buduće događaje.

Misao koja je puna emocije, definitivno postaje stvarnost ukoliko se ne potisne nekom drugom misli. Ona misao koja ima jaču emociju će biti dominantnija i ta će prevladati.

Misli često odlutaju

Većina misli je, nažalost, često van naše kontrole, ali tu ima leka. Moramo obraćati pažnju na ono o čemu razmišljamo, ne smemo biti nikako na “autopilotu”, jer, iako možda nismo svesni negativnih misli, one su i dalje kreativne.

Veoma je važno da obraćamo pažnju na sve što trenutno radimo, da nam misli ne odlutaju kako se to često kaže. Verujem da se svima dešava da vozimo nekih desetak i više kilometara, a da nemamo pojma o detaljima vožnje jer smo sa nekim razgovarali ili su nam naprosto misli odlutale.

Nemojte nikada biti besposleni, jer u tim situacijama će misli same da se vrte, pogađate naravno – negativne misli.

Ako se odmarate, onda uživajte u odmoru, ako nemate nikakvih obaveza, radite nešto šta volite.

Naučite da svirate neki instrument, čitajte omiljenu knjigu, pogledajte omiljenu seriju ili film pod uslovom da je zabavno, a po mogućnosti komediju, da se smejete jer, smeh je zdrav.

Ne držite negativno u sebi

Misao sama po sebi nije kreativna, ali ako je propraćena emocijom onda jeste. Što jača emocija, to kreativnija misao.

Kada su emocije u pitanju, tu treba biti oprezan i treba znati kako ih usmeravati i kontrolisati.

Ipak, veoma je važno da emocije ispoljavamo i da ih ne zadržavano u sebi, naročito ako su negativne. Negativne emocije koje ne ispoljavamo su, nažalost, česti uzročnici bolesti, a naročito onih najtežih.

Često se dešava da neka osoba ima konflikt, ali da neće da se svađa i da negativne emocije potiskuje u sebi. Svađa svakako nije dobra, ali bolje je podići ton, uzvratiti na uvredu pa i žestoko se posvađati nego to držati u sebi.

Sve što “progutamo”, mora negde da se ispolji, a negativne emocije se ispoljavaju u bolestima. Dakle kada vas neko nešto kritikuje ili prigovara, uzvratite i vi, ako treba i glasno samo nemojte to da držite u sebi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here