pixabay.com

Osvežavajuća kriška grejpfruta ili čaša soka od grejpfruta mogu imati brojne dobrobiti jer je u pitanju voće koje je bogato vitaminima A i C i korisnim mineralima poput kalijuma.

Međutim, takođe treba znati da ovo popularno voće može uticati na delovanje određenih lekova, piše IFL Science, navodeći da se radi o lekovima koji se koriste za lečenje visokog holesterola, teskobe i depresije, srčanih problema i odbacivanja presađenog organa.

Kako na ove lekove utIče konzumacija grejpfruta? Na dva načina.

Prevelika količina leka

Naime, kod određenih lekova konzumacija grejpfruta može rezultirati abnormalno visokim nivoom leka u krvotoku. Učinak konzumacije grejpfruta može da varira među pojedincima, ali u nekim slučajevima, nivo leka koja završi u krvotoku može da ima ozbiljne nuspojave.

Na primer, u jednoj studiji slučaja, pacijent koji je bio na transplataciji jetre i uzimao je lek takrolimus kako bi smanjio rizik od odbacivanja organa, završio je u bolnici sa akutnom disfunkcijom bubrega. Utvrdilo se da je pojeo 1,5 kilograma marmelade tokom sedam dana, a ispostavilo se da je polovinu sastava marmelade činio grejpfrut.

Kao rezultat toga, pacijent je imao 326 do 592 posto veću koncentraciju leka u krvotoku nego što je trebalo da bude, što je dovelo do učinaka uočenih u bubrezima.

Premala količina leka

S druge strane, kod pojedinaca ovo voće može rezultirati premalom količinom leka u telu. Jedan od najčešćih lekova na koji grejpfrut može ovako da utiče jeste feksofenadin, vrsta antihistaminika koji se koristi za lečenje alergijskog rinitisa i koprivnjače.

Posledica toga je da lekovi poput feksofenadina mogu na kraju da budu manje delotvorni nego što bi trebalo da budu.

Na kraju, ako niste sigurni da li će grejpfrut uticati na vaš lek, proverite šta piše u uputstvu o leku ili se obratite svom lekaru ili farmaceutu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here