Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Više od 5.000 automobila marke Mazda i preko 500 vozila Tesla najnovije proizvodnje opozvani su na obavezan servis, nakon što su uočeni potencijalno opasni kvarovi i bezbednosni nedostaci u celim serijama.

Sva vozila Mazda CX-60 i CX-90, označena kao modeli iz 2024. godine, a koja su do sada prodata u Australiji, opozvana su od 30. januara. Reč je o 5.257 automobila, za koje je utvrđeno da imaju fabričku grešku koja utiče na zupčanik u sklopu servo volana i može izazvati „neočekivano povećan napor upravljanja“, navodi se u Bazi podataka o opozivu vozila savezne vlade.

U obaveštenju piše da bi kvar mogao „povećati rizik od nesreće koja može da prouzrokuje povrede ili smrt“ osoba u automobilu ili drugih učesnika u saobraćaju.

Kako se navodi, Mazda Australija kao prodavac ovih vozila u zemlji, kontaktiraće vlasnike i pozvati ih da besplatno otklone kvar na svojim vozilima, ali kada delovi budu dostupni. Svi koji su nedavno kupili neki od ovih modela Mazde, mogu da provere da li je i njihov automobil uključen u opoziv, tako što će potražiti listu VIN brojeva kod kojih postoji pomenuti kvar, a koja se može naći na internet stranici www.vehiclerecalls.gov.au.

Istovremeno, obaveštenje o opozivu ukupno 505 automobila stiglo je i za proizvođača električnih automobila Tesla, na čijim vozilima je otkriven nedostatak zbog kojeg ne zadovoljavaju propisane australijske standarde.

Naime, vozila Tesla Model 3, proizvedena krajem 2023. godine imaju problem sa zadnjim sedištima. U obaveštenju koje je izdalo Ministarstvo saobraćaja, kaže se da položaj zadnjeg srednjeg sedišta nema pristupačnu tačku za pričvršćivanje dečijeg sedišta, što znači da „sedište za bebe ili decu ne može biti bezbedno pričvršćeno za njega“.

Ovo je takođe objavljeno u Bazi podataka o opozivu vozila savezne vlade, gde se kaže da vlasnici automobila ne bi trebalo da montiraju sedište za decu dok se nedostatak ne otkloni.

Iz Tesle poručuju da će kontaktirati pogođene vlasnike da zakažu termin za otklanjanje kvara.

Ova neusaglašenost sa relevantnim australijskim pravilima dizajna primorala su proizvođača električnih vozila da obustavi prodaju unapređenog Modela 3, prenosi sajt www.carsales.com.au.

Slučaj iz 2019. godine

Mazda je imala sličan problem u Australiji i 2019. godine. Tada je opozvano više od 3.300 vozila Mazde 3 zbog, kako je navedeno, „problema sa šrafovima točkova“. Utvrđeno je da bi matice na navojima mogle vremenom da oslabe i dovedu čak i do mogućeg otpadanja točka. Svi vlasnici su i tada pozvani da dođu na besplatnu zamenu šrafova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here