Opet svađa oko Lisabonskog sporazuma?

0

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Austrije, Aleksander Salenberg, izjavio je da Češka mora da pojasni kakve su to promene Lisabonskog sporazuma na kojima insistira.

 

Predsednik Češke, Vaclav Klaus traži da u Lisabonski sporazum bude dopisano poglavlje koje se odnosi na osnovna prava i da Češka bude izuzeta od posleratnih potraživanja imovine.

 

"Sporazum se neće više menjati. 27 država članica EU ga je prihvatilo", naglasio je Salenberg dodajući da svaka promena, "pa i u zarezu", mora dobiti odobrenje svih članica Unije.

 

Prema njegovim rečima, svaka izmena sporazuma značila bi da bi Irci, koji su na drugom referendumu prihvatili, a na prvom odbili, Lisabonski sporazum, morali ponovo da izađu na referendum.

 

Klaus se plaši da bi Sudetski Nemci, koji su iz Češke proterani tokom Drugog svetskog rata, mogli na osnovu povelje o osnovnim pravima zahtevati vraćanje svoje imovine. 

 

Češka vlada se nije u potpunosti složila sa Klausom, ali je obećala pregovore sa partnerima u EU. Ti razgovori bi trebalo da se održe tokom samita EU 29. i 30. oktobra u Briselu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here