pixabay.com

Supermarketi su poručili svojim dobavljačima pečuraka da je prodaja opala i do 10 odsto u poslednjih nekoliko nedelja.

Ovaj pad prodaje pečuraka dolazi nakon što su tri osobe umrle od trovanja šampinjonima, nakon porodičnog ručka u malom viktorijanskom gradu Leongata. Policijska istraga o ovom događaju je u toku.

Domaćin kobnog ručka, Erin Paterson je rekla policiji da je koristila mešavinu pečuraka iz velikog supermarketa i sušenih pečuraka iz azijske prodavnice u Melburnu, da pripremi govedinu Velington, koju je poslužila svojim gostima.

Međutim, prema rečima Džordžije Biti, izvršne direktorke Bula Parka, najveće farme organskih pečuraka u Australiji i predsednice Australijskog udruženja uzgajivača pečuraka, da smrtonosna, zelena pupavka (amanita phalloides), kojom su se otrovali nesrećni ljudi, završi na tanjiru potrošača je, zapravo nemoguća.

– Ova smrtonosna pečurka je posebna vrsta, koju nazivamo simbiotskom i potrebno joj je drvo da bi rasla – objasnila je Biti.

Zelena pupavka uzrokuje devet od deset smrtnih slučajeva trovanja pečurkama, ubijajući između 10 i 30 odsto onih koji ih konzumiraju.

Međutim, komercijalne farme pečuraka su postavljene da uzgajaju samo jednu vrstu pečuraka, koja je odobrena za ishranu.

– Sve potrebno za gajenje pečuraka se prethodno proverava. Imamo vodeće svetske standarde za proizvodnju hrane u Australiji, tako da potrošači mogu da imaju poverenja u to – objasnila je Biti.

Kako je istakla, pad prodaje nije do te mere da bi zabrinjavao, ali uzgajivači pečuraka prate situaciju.

– Ja sam organski poljoprivrednik, tako da je naša prodaja zapravo porasla, jer je organske sertifikate najteže dobiti, pa i pored toga mislim da postoji malo oklevanja – rekla je ona.

Pad prodaje podseća na sagu o kontaminaciji iglica jagoda iz 2018, kada je cena jagoda padale kako je pada prodaja, što je primoralo poljoprivrednike da ih prodaju ispod proizvođačke cene. S tim da se prodaja brzo vratila da određeni nivo, zahvaljujući nižim cenama i okupljanju potrošača oko farmera.

Samo provereni proizvodi

Prema rečima Biti, slučaj sabotaže jagoda je bio veliko učenje za prehrambene proizvođače i trgovce na malo, a da je sadašnja situacija veoma drugačija.

– Imamo više kontrolnih tačaka u distributivnom centru, kao i pre nego što pečurke uđu u prodavnicu. Ako je neko želeo nešto da uradi, možemo to da uhvatimo veoma brzo. Postoji rigoroznost oko ovih sertifikata i procesa. Preporučujemo ljudima da kupuju pečurke uzgojene u Australiji i da ne idu u njihovu potragu u prirodu – naglasila je Biti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here