Omaž ratu za Krim

0

Đorđe i Jovanka Koniković su Beograđani, decenijama žitelji Pariza, arhitekte u penziji i uvek vezani za maticu. Bez njih se ne može zamisliti tradicionalni podnevni prvomajski susret zemljaka na jedinom pariskom drvenom mostu, Mostu umetnosti, a posredstvom e-mail i adresa koje poseduje, povremeno informiše naše ljude o nekim značajnijim događajima. Ovog puta, u jeku ukrajinsko-krimsko-ruskih zbivanja, a za bolje razumevanje, podsećaju na "Krimski rat 1854 – 1856".
– Rusija je osvojila Krim pre 230 godina. Njegova centralna pozicija u Crnom moru daje Rusiji izlaz na jug, izlaz na Sredozemno more. To je znala i Katarina Velika kad je 1783. godine počela izgradnju Sevastopolja – jedine luke sa dubokim gazom u tom delu mora i sedištem Crnomorske flote.
Da bi sprečili izlaz Rusije u Mediteran, Englezi i Francuzi su još pre 160 godina (1854.) poveli trogodišnji Krimski rat protiv Rusije u kome je poginulo oko 300.000 vojnika. Poznate su bitke kod Alme, Inkermana, Malakova. Sevastopolj su osvojili posle opsade duge 332 dana. Uspomene na taj rat se nalaze u nazivima, u svim većim francuskim gradovima, tako, na primer, u Parizu postoje Rue de Crimee, Metro Crimee Bd de Sebastopol, Metro Sebastopol, Place d’Alma, Pont d’Alma, Ville de Malakoff, Metro Malakoff, Av. Malakoff…

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here