pixabay.com

Jermenija i SAD započele su danas zajedničke vojne vežbe u Jermeniji, saopštilo je jermensko Ministarstvo odbrane, prenosi AFP, dodajući da je to još jedan pokazatelj zbližavanja Zapada i Jerevana, koji je zahladnio odnose sa Rusijom.

U vojnoj vežbi pod nazivom “Orao partner 2024” učestvuju jedinice vojske SAD iz Evrope i Afrike i Nacionalne garde Kanzasa, a biće održana do 24. jula, saopštilo je ministarstvo te kavkaske zemlje.

Tokom vojne vežbe dve armije će raditi na “stabilizacionim ciljevima” u “međunarodnim mirovnim misijama”, razmenjivati “dobre prakse” i jačati “spremnost” jermenskih jedinica.

Istovremeno, 5. jula SAD su najavile obustavu vojnih manevara sa Gruzijom ranije najavljenih za kraj meseca, u vreme kompletnog pregleda odnosa sa Tbilisijem.

Jermenija je zahladila odnose sa Rusijom zbog Azerbejdžana

Jermenija ne može da zaboravi izostanak podrške Moskve kada je Azerbejdžan u avgustu 2023. godine potpuno okupirao Nagorno-Karabah, enklavu koju su do pre godinu dana naseljavali većinski Jermeni, ali je međunarodno priznata kao deo Azerbejdžana.

Od tada, Jerevan teži da ojača veze sa Zapadom, dok se Gruzija približava Rusiji. Analitičari najavljuju novo geopolitičko prestrojavanje na Kavkazu.

Rusija i dalje ima vojnu bazu u Gjumriju na jermenskoj teritoriji, a Jerevan je i dalje član Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), vojnog saveza koji predvodi Moskva.

Međutim, Jermenija je zamrznula svoje članstvo u ODKB-u predvođenom Rusijom u februaru jer je alijansa propala zemlju, rekao je tada premijer Nikol Pašinjan.

Pašinjan je izrazio nezadovoljstvo dugotrajnim vezama Jermenije sa Rusijom i rekao da Jermenija više ne može da se osloni na Rusiju u obezbeđivanju svojih odbrambenih potreba. On je nagovestio da se njeno članstvo u ODKB-u razmatra.

3 COMMENTS

  1. Vise Ruskih vojnika je poginulo u Jermeniji. Rusija je mnogo toga progutala i od Jermenije i Azerbejdzana.

  2. Жалосно
    Како политичари лако продају свој народ и земљу.
    Следећи рат у припреми…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here