Tanjug
Aleksandar Vučić

Srbija i Evropska unija potpisale su u Beogradu Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Ispred Vlade Srbije je potpis stavila ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović, a u ime EU potpredsednik EK Maroš Ševčovič. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je po potpsivanju istakao da je to projekat će zemlji doneti najmanje šest milijardi stranih direktnih investicija i istakao da do najvišeg stepena moraju da se poštuju standardi zaštite životne sredine, a da je na Srbiji da bude pouzdan partner Nemačkoj i EU.

Zdrava sredina

– Za nas je od ogromnog značaja ceo lanac proizvodnje, doneće ogroman rast u Srbiji. Ponosan sam na ovo što je započeto u Srbiji, to je velika prekretnica i promena – kazao je predsednik u obraćanju javnosti i istakao da se sve radi transparentno i da ništa neće biti tajeno od naših ljudi.

Srbija će, kaže, insistirati i on kao predsednik će se boriti i za životnu sredinu i za život naših građana u Jadru i Rađevini, da im i voda i vazduh budu čisti. Ovo je, kaže, najveća investicija ikada u Srbiji, a “mi ćemo se sami izboriti za konačnog proizvođača električnih automobila”.

– To su ogromne promene, to je ogroman rast, to su veće plate i penzije, to je bolji život za sve ljude u Srbiji – poručio je Vučić, naglasivši da će proizvodnja litijuma omogućiti zemlji kvantni skok u budućnost.

Na Srbiji je, kako je ukazao, da bude pouzdan partner Evropi, Nemačkoj i celom svetu u ukupnom lancu proizvodnje.

Nemački kancelar Olaf Šolc je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma i poručio da je projekat Jadar dobar za Srbiju i ekonomsku perspektivu razvoja, ne samo za Srbiju već i za ceo region. Istakao je da će se poštovati najviši standardi u zaštiti životne sredine.

– EK i Srbija su potpisali važan sporazum koji će jačati našu saradnju u snabdevanju sirovinama. Drugi su takođe sklopili sporazum koji se bavi ovim razvojem, kompanije koje će biti uključene u to, kao i finansijske institucije – rekao je Šolc na konferenciji za novinare i dodao da treba podržati svaki projekat koji je rentabilan, kao i da je Nemačka u svojim zakonima formulisala visoke zahteve u zaštiti životne sredine.

Naglasio da je reč o važnom projektu i da Evropa ostane suverena u svetu koji se menja i ne bude zavisna od drugih, zbog čega treba da se otkriju novi izvori sirovina. Drago mu je što je doneta ovakva odluka.

Evropski komesar Maroš Šefčovič je istakao da će projekat doneti kontinuiran uspeh, a potpisani dokumenti dodatno istaći partnerstvo između EU i Srbije i otvoriti vrata najvećim stranim direktnim investicijama u istoriji Srbije.

– Govorimo o istorijskom danu za Srbiju, kao i za Evropu – kazao je i čestitatao predsedniku Vučiću i Srbiji na inicijativi koju predvode po pitanju sirovina, baterija i električnih vozila.

Prioritet ekologija

U Palati Srbija je pre potpisivanja memoranduma, održan samit na kojem je Vučić poručio da je Šolc dao podršku Nemačke da Srbija ima veći vrednosni lanac proizvodnje litijuma, što je neverovatan pomak za celu zemlju, a najveći za zapadnu Srbiju. To je, kako je rekao, “velika nada, šansa koju nećemo propustiti i odluka za budućnost zemlje”. Dodao da moraju da se poštuju standardi zaštite životne sredine, a na Srbiji je da bude pouzdan partner Nemačkoj i EU u lancu proizvodnje litijuma i baterija. Izdvojio tri stvari u realizaciji: zaštita životne sredine, ekonomski procvat i zaposlenje desetine hiljada ljudi, kao i podršku javnosti. Šolc je rekao da je ovo važan trenutak i dobar projekat za Srbiju. Litijum je, kako je rekao, potreban, igra važnu ulogu, kao što je to do sada nafta. Dodao da se rudarstvom pokreće cirkularna ekonomija i da Srbija igra ključnu ulogu u tome kao “naš partner u Evropi”.

Potpredsednik EK Maroš Šefčovič je poručio da će Srbija zauzeti centralno mesto u najvažnijim strateškim lancima vrednosti i da će 19. jul ući u istoriju kao veliki dan za ekonomiju Srbije.

Dug put

Vučić je rekao da zna koje smo sve poteškoće imali i pre potpisivanja ugovora, a da je danas reč samo o memorandumu i pismu o namerama.

– Dug je put do otvaranja rudnika i ni u jednom delu postupka nećemo tajiti ništa od naših ljudi. Videli ste potpisnike to je krem de la krem privredne industrije. Kada vidite najvažnije u kompanijama jasno vam je da ste sve iz Evrope doveli u Srbiju – rekao je Vučić.

3 COMMENTS

  1. Prodali se opeeettt… Oni CE uzeti milijarde a nama papak. Ostace Nam bušotine i otrov Kao zahvalnica.

  2. Aleksandre Vucicu idi tamo gde ce da bude kopanja(ne dao Bog nikada)i ti sa tvojom porodicom zivi tamo.I jos neko iz tvoje kamarile.U pricanju je sve lepo ali stvarnosti nije.Ko ne veruje neka ide u Bor I njegovu okolinu pa se neka uveri

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here