Ofanziva do istrebljenja

0

 

 

POsle bombardovanja Gaze: Palestinci u klopci

U izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze tokom noći između srede i četvrtka poginulo je 89 Palestinaca, čime je broj žrtava izraelske ofanzive na toj strani porastao na 718, saopštile su palestinske vlasti.
Od 8. jula, kad je Izrael počeo opsežnu vojnu akciju da bi onesposobio palestinski pokret Hamas da ispaljuje rakete na Izrael, poginula su 34 Izraelca: 32 vojnika i dva civila – od raketa lansiranih iz Pojasa Gaze. Po izveštaju UN, u najnovijim napadima većina palestinskih žrtava su civili.
Prekid vatre, uprkos pojačanim diplomatskim naporima, nije u izgledu.
Izrael navodi da mu je potrebno više vremena da zaustavi raketnu vatru preko granice i uništi tunele, a Hamas zahteva da se ukine blokada. Jedan egipatski zvaničnik najavio je u sredu da je moguć ograničen humanitarni prekid vatre do vikenda povodom Id el-Fitra, najvećeg muslimanskog praznika u godini posle meseca posta Ramazana.
U međuvremenu su ekonomske posledice sukoba po Izrael delimično ublažene ukidanjem zabrane SAD na letove u Tel Aviv, dok je zabrana za evropske aviokompanije i dalje na snazi. Hamas je zabranu označio "pobedom", a izraelski premijer Benjamin Netanijahu tražio je od američkog državnog sekretara Džona Kerija da interveniše kako bi se ukinula zabrana.
Jedan neimenovani izraelski zvaničnik izjavio je da je armiji potrebno još četiri do pet dana da uništi tunele i raketni arsenal i dao do znanja da Palestinci po svoj prilici neće obustaviti svoju vatru dok traju te akcije na terenu. Lider Hamasa Kaled Mašal rekao je da su njegovi borci napredovali protiv Izraela, izrazivši podršku za humanitarno primirje, ali je formalni prekid vatre uslovio dizanjem blokade prema Gazi u kojoj živi 1,8 miliona Palestinaca.
– Ne želimo rat i ne želimo da se nastavi, ali nas on neće slomiti – rekao je Mašal preksinoć u Kataru.
Netanijahu je u međuvremenu oštro reagovao na najavu međunarodne istrage akcija u Pojasu Gaze, za koje je u Savetu za ljudska prava UN navedeno da je moguće da se graniče s ratnim zločinima.
– Ta odluka je parodija jer bi trebalo da povedu istragu povodom odluke Hamasa da pretvara bolnice u vojne komandne centre, koristi škole kao skladišta oružja i stavlja raketne baterije na igrališta, u privatne kuće i džamije – rekao je Netanijahu.
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun koji je takođe bio u misiji za postizanje primirja kritikovao je zbog toga ekstremiste u Gazi istakavši da je "sramotno i za žaljenje" što su rakete nađene u školama UN za izbeglice, drugi put tokom sukoba. Ban je apelovao da se to istraži.

 

Nema primirja

Iako je prvobitno prihvatio incijativu za prekid vatre, Izrael je najavio da će nastaviti vojnu operaciju započetu 8. jula dok ne zaustavi raketiranje svoje teritorije i ne uništi tunele prokopane ispod granice za ubacivanje na izraelsku teritoriju.

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here