Odsečene glave na vratima crkve

0

Na suđenju bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću zaštićeni svedok GRM-311 opisao je da je na početku rata u Sarajevu bio 11 puta kidnapovan i zlostavljan samo zato što je Srbin, te da su mu osobe koje su to učinile pokazale "gomilu ubijenih ljudi, preteći da će i on tako završiti".
– Verovatno da bi me psihički ubili. Svaki put sam bio izudaran i svaki put mi je bilo zaprećeno da se ne smem ni sa kim sastajati – izjavio je svedok, opisujući načine na koji su ga zlostavljali nepoznati ljudi.
On je posvedočio da su ga 5. januara 1993. godine maskirane osobe odvele do jame na Pofalićima u kojoj je bilo 10 leševa, a da je pri vrhu jame video telo deteta odsečene glave, na kojem je bio urezan krst, prenose mediji.
Svedok je opisao i kako ga je 27. aprila 1993. godine, na putu ka poslu, jedan muškarac primorao da uđe u kola i odvezao do pravoslavne crkve Svetog preobraženja u Novom Sarajevu, gde je video da na vratima vise tri odsečene ljudske glave.
Zaštićeni svedok, koji je od 1992. do 1994. godine radio u fabrici ručnih bombi u civilnom objektu u Sarajevu, opisao je da je u gradu video napade Armije BiH na civilna područja pod vlastitom kontrolom, kako bi za to bila optužena Vojska Republike Srpske.
– Nedaleko od Televizije Sarajevo svakodnevno su delovala dva minobacača Armije BiH i uglavnom su te granate padale po Švrakinom Selu i Hrasnom Brdu. Sutradan, posle toga, svi sarajevski mediji su javljali da su "zločinci s brda" razrušili Švrakino Selo, navodeći broj žrtava, kao i Brdo Hrasno – ustvrdio je svedok.
On je rekao i da je nekoliko puta video delovanje Armije BiH minobacačima iz bolnice Koševo po položajima VRS.
– Minobacače sam u bolnici video u više navrata – tvrdi zaštićeni svedok.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here