Tanjug/AP

Srbija je uputila pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija i predsedniku Generalne skupštine UN, kao odgovor na istupanje predsedavajućeg Predsedništva BiH Denisa Bećirovića u kojem je “izneo niz neosnovanih i malicioznih optužbi na račun Srbije i srpskog naroda”.

U pismu se upozorava na pokušaj Bećirovića da zloupotrebom izlizanog narativa o “Velikoj Srbiji” oživi konflikte iz 90-ih u regionu. Naglašeno je da je srpsko rukovodstvo kontinuirano iskazivalo podršku teritorijalnom integritetu BiH, što Bećirovićeve optužbe, da je Srbija nekome pretnja, čini još malicioznijim.

Potrebno pomirenje

– Srbija nije pretnja miru, orijentisana ka budućnosti, što izaziva nelagodu kod onih koji bi da region vrate u mračnu prošlost – navodi se.

Naš stav je, kaže se u pismu, da se mora uložiti napor da se umesto potpaljivanja starih strahova stvori politička klima za pomirenje, saradnju i trajan mir u regionu zapadnog Balkana.

U zaključku se kaže da Srbija ostaje čvrsto opredeljena za mir, dobrosusedstvo i regionalnu saradnju, i da će to biti srpski odgovor onima koji nastoje da provociraju tenzije i nesuglasice na Balkanu.

Reagujući na Bećirovićev govor u GS UN, šef srpske diplomatije Marko Đurić je istakao da je Bećirović “pokazao da maligno pokušava da podrije Dejtonski poredak unutar BiH, da Srbiju koja i duže od 25 godina podržava teritorijalni integritet BiH, integritet Srpske i Federacije u okviru BiH, optuži pred međunarodnom javnošću, pokazujući da mu nije stalo do regionalne saradnje i dobrosusedstva.

Obrukao BiH

– Ništa pametnije od Denisa Bećirovića nismo ni očekivali, nego da bruka svoju zemlju pred svetom pokušavajući da lažno i maliciozno optuži susednu i prijateljsku Srbiju – kazao je on.

Đurić je poručio Bećiroviću da neće izlivima mržnje zaustaviti poboljšanje odnosa Srba i Bošnjaka, ni poboljšanje položaja Srbije u svetu, ni budućnost regiona. Srbija će, rekao je, nastaviti da insistira na poštovanju Dejtonskog sporazuma i pozvao međunarodnu zajednicu da osudi pokušaj narušavanja dobre saradnje i dobrih odnosa u regionu.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin saopštio je da Srbija neće dozvoliti menjanje Dejtona, a da će Srpska biti čuvana i jačana.

– Bećirović u UN nije govorio u ime BiH, ali jeste u ime svih onih koji bi da ukinu Dejtonsku BiH i RS – naveo je Vulin.

Teška ironija

Bećirović je pred GS UN rekao da rukovodstvo Srbije preti suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i da su “velikodržavne aspiracije Srbije prema teritorijama zemalja u regionu, suštinski razlozi zbog kojih su BiH i Zapadni Balkan izloženi novim opasnostima”.

U pismu se kaže da je ironija da bošnjački političari u BiH optužuju Srbiju za pretnje, a rušili su Dejtonski sporazum, otimajući oko stotinu nadležnosti koje su sporazumom garantovane RS.

Istup bez ovlašćenja

Marko Đurić ukazuje da “koliko svojim brukanjem BiH u UN Bećirović narušava Dejtonski poredak, govori činjenica da ga za antisrpski istup u UN nije ovlastilo predsedništvo BiH.

– Na predsedništvu BiH sa jednim uzdržanim glasom, jednim za i jednim protiv, odbijena je ovakva platforma koja je u stvari ratnohuškačka, nacionalistička i koja ima za cilj da vrati region u prošlost – kaže Đurić.