pixabay.com
Foto: Ilustracija

Primena novog sistema ulaska i izlaska iz Evropske unije (EES) je deifinitivno odložena.

– Postoje još uvek neke države članice koje su u zadnji trenutak signalizirale da nisu spremne. Na to se nadovezala i rasprava o tome da li je središnji sistem na nivou Evropske unije u ovom trenutku spreman da se krene u punu primenu EES sistema, a to verovatno nije slučaj i zato možemo da govorimo o tome da to neće biti u novembru niti da će se EES sistem uvesti u svim državama i na svim graničnim prelazima odjednom. Siguran sam da je postepeno uvođenje ovog sistema sada činjenica – rekao je Davor Božinović, hrvatski ministar unutrašnjih poslova, prenosi se na sajtu Evropske komisije.

Odlaganje primene sistema EES potvrdila je i Ilva Johanson, Evropska komesarka za unutrašnje poslove.

– Diskutovali smo o EES sistemu za koji smo navodili da će početi 10. novembra, ali sada je jasno da to neće biti tada. Nisu svi spremni i imamo neke nedoumice kada je u pitanju funkcionisanje sistema – istakla je Johanson.

Narednih dana će biti definisano na koji način će se uvoditi novi sistem.

– Ono o čemu će Evropska komisija imati razgovore sledećih dana jeste da se definiše postepno uvođenje sistema. EES podrazumeva jedan složeni sistem koji podrazumeva i prikupljanje biometrijskih podataka. Koji su rokovi o tome danas nije bilo govora, ali pretpostavljam da će u skorije vreme državama članica biti prepušteno da odrede kada će početi sa primenom sistema. Da bi to funkcionisalo mora da se da se da garancija da je sistem stabilan i da neće biti odgovoran za eventualna kašnjenja i pad sistema. U ovom trenutku je očigledno da nemamo garanciju za to – dodao je Božinović.

EES sistem podrazumevaće davanje otisaka pristiju, kao i fotografisanje pri ulasku u EU. U pitanju je složen sistem koji zahteva različite procedure i tehnologije, pre svega sistem samousluge i mobilnu aplikaciju za registraciju.

Nakon njega uslediće i ETIAS koji će podrazumevati izdavanje dozvole koja će koštati 7 evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here