Tanjug

“Izvinjavam se svima, ruke su nam nekako vezane” – to je poruka mongolske vlade nakon što nije uhapsila ruskog predsednika Vladimira Putina, piše Politiko.

Podsetimo, ta zemlja u koju je ruski predsednik otputovao i gde mu je upriličen doček na najvišem nivou, potpisnica je tzv. Rimskog statute koji je obavezuje da uhapsi onoga za kim je Međunarodni sud sa sedištem u Hagu raspisao poternicu. U ovom slučaju to je Putin.

U izjavi za briselski portal Politiko, portparol mongolske vlade rekao je da se zemlja nalazi u poziciji energetske zavisnosti, zbog čega je teško staviti lisice Putinu na ruke po nalogu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) zbog ratnih zločina u Ukrajini.

– Mongolija uvozi 95 odsto svojih naftnih derivata i preko 20 odsto električne energije iz našeg neposrednog susedstva, koji su ranije bili u prekidu iz tehničkih razloga. Ovo snabdevanje je ključno za osiguranje našeg postojanja i postojanja naših ljudi – rekao je portparol.

– Mongolija je uvek održavala politiku neutralnosti u svim svojim diplomatskim odnosima, kao što je pokazano u našim dosadašnjim izjavama – dodao je on.

Kako pojašnjava Politiko, Mongolija je ogromna zemlja od 3,3 miliona ljudi, a koja se nalazi na nezgodnom geografskom mestu bez izlaza na more, između supersila Rusije i Kine. Do sada je uspešno balansirala po diplomatskoj žici a ruska invazija na Ukrajinu nije promenila tu računicu za vladu u Ulan Batoru, glavnom gradu Mongolije.

Evropska unija, Ukrajina i međunarodne organizacije za ljudska prava poput Amnesti internešenela ranije su pozvale Mongoliju da postupi u skladu sa svojim obavezama.

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, Georgij Tihi, nazvao je neuspeh Mongolije da uhapsi Putina “teškim udarcem za Međunarodni krivični sud i sistem međunarodnog krivičnog pravosuđa”.

– Mongolija je dozvolila optuženom zločincu da izbegne pravdu, čime je podelila odgovornost za svoje ratne zločine. Radićemo sa partnerima kako bismo osigurali da to ima posledice po Ulan Bator – dodao je Tihi.

Tokom posete, Putin je pozvao mongolskog predsednika Ukhnaagiina Khurelsuha na samit zemalja BRIKS-a u razvoju koji će se održati u Rusiji u oktobru, a on je taj poziv prihvatio.

2 COMMENTS

  1. БРАВО ЗА ВЛАДУ
    МОНГОЛИЈЕ
    ПАМЕТНО УРАЂЕНО
    ГЛЕДА СЕ ИНТЕРЕС СВОГ НАРОДА А НЕ брисела и вашингтона .

    СЛАВА НА ВИСИНИ БОГУ☦️
    СЛАВА РУСИЈИ 🇷🇺☦️🇷🇺
    Reply

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here