Obrenovčani željni kuvane hrane

0

 

 

 

Dozlogrdile im konzerve: Potraga za plinskim bocama
 

OBRENOVAC – Žitelji Obrenovca su polako počeli da se vraćaju i sređuju svoje kuće koje je opustošila poplava. Ipak, većina je tu još uvek samo preko dana, kad čiste potopljene kuće od blata i mulja i pokušavaju da spasu delove nameštaja i uspomena. "Sam sam izbacio 300 kilograma blata iz kuće. Kad sam prvi put ušao, sav nameštaj koji sam imao bio je natrpan gotovo do plafona. Blata i mulja je bilo i na zidovima, sve sam to skinuo, a sad se suši kuća. Jutros je došla i ekipa iz Užica koja je radila sanaciju terena. Prskali su i dvorište i kuću. Bila je i komisija za procenu štete. Ostavili su i jedan upitnik da popunim šta sam sve imao. Još samo struja da dođe, sve će biti lakše", priča Zdravko Prepelec iz prizemne kuće, smeštene u glavnoj ulici Miloša Obrenovića.
x Njegov prvi komšija Jadran Biljić je jedini Obrenovčanin koji se odmah nakon nekoliko dana od poplave vratio u svoju kuću i koji jedini tu ostaje i preko noći. "Baš sam jutros sređivao kuću i našao sam svoje slike, pa sam ih izneo napolje da ih osušim, bar te uspomene da uspem da spasim", kaže Biljić. Nekoliko prodavnica u gradu otvorilo je vrata, ali kako nema struje, rade samo do šest ili sedam popodne i ne izdaju fiskalne račune.

Nedovoljna pomoć za sve: Obrenovac
 

"Najviše se kupuje hleb i voda, a građani su masovno pokupovali plinske boce koje smo imali jer su željni da pojedu nešto kuvano, preko glave im je hrana iz konzerve", kaže jedna prodavačica u radnji na Rojkovcu.
x Sređena je i vojna kasarna, koja je postala privremeni dom za stotinak žitelja tog grada koji su u poplavama ostali bez krova nad glavom. Građani koji su u poplavama izgubili gotovo sve svakodnevno na tri punkta Crvenog krsta u opštini Obrenovac primaju humanitarnu pomoć. Pored toga što satima čekaju u redovima kako bi primili najneophodnije namirnice, ne dobiju uvek svi ono što im je najpotrebnije. "Živim sam, nemam ni ženu ni decu. Skoro sve sam izgubio, a pre nekoliko dana sam doživeo neprijatnost kada volonteri Crvenog krsta nisu želeli da mi daju higijenski paket jer nemam sa kim da ga podelim", rekao je za portal "Dnevno.rs" Rade iz Obrenovca, koji je samo jedan od mnogih revoltiranih stanovnika.
x Kako je nam je Rade objasnio, njemu su volonteri Crvenog krsta rekli da ne može da dobije humanitarni paket sa potrepštinama za higijenu jer je na punkt došao sam. "Šta da radim, sam sam – nije moja krivica. Ne mislim da zbog toga treba da mi budu uskraćene osnovne stvari", kaže on.
O problemima sa humanitarnom pomoći koja se deli ugroženima u Obrenovcu razgovarali smo i sa jednim od volontera, čiji identitet je poznat redakciji, koji je želeo da ostane anoniman. "Pomoć ne stiže u isto vreme na isto mesto. Nema dovoljno pomoći za sve. Takođe nam je potrebno još volontera", kaže ovaj mladić i apeluje na ljude da nastave pomagati ugroženima jer im je pomoć i dalje preko potrebna.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here