Tanjug/AP
Džejms O'Brajan

Kosovski analitičari komentarisali su posetu pomoćnika američkog državnog sekretara zaduženog za Evropu i Aziju Džejmsa O’Brajana Srbiji i Kosovu navodeći da je bio oštriji u Srbiji koju je posetio kako bi odvratio predsednika Aleksandra Vučića od učešća na samitu BRIKS-a. Za poruke koje je poslao na Kosovu, kažu da su bile naklonjenije.

Politikolog Meljazim Koci prokomentarisao je i posetu O’Brajana Srbiji navodeći da je ta poseta imala za cilj da se podrži Aleksandar Vučić da ne ide u Kazanj na samit BRIKS-a.

Kako kaže, u Prištini su poruke bile nešto blagonaklonjenije.

– Za SAD bi umešanost njihovih vojnika u bilo kakve incidente bila štetna za demokrate dve nedelje pre izbora. Mislim da su to bili ciljevi i to smo videli tokom boravka u Prištini. U Beogradu je bilo drugih poruka, dok su u Prištini bile blagonaklonjenije – rekao je Koci.

“Hil okrenuo Srbiju ka Zapadu”

Prema njegovim rečima, u Beogradu su poruke bile mnogo oštrije za Kosovo.

Koci nije isključio ni mogućnost da je poseta visokog američkog zvaničnika u ponedeljak bila pozdrav Kosovu.

– Možda je to bila njegova pozdravna poseta Kosovu. On zna da ako pobedi bivši predsednik Tramp, O’Brajan neće biti na toj poziciji, jer će Tramp dovesti svoje ljude. To će biti hendikep za Kosovo jer je O’Brajan izuzetan poznavalac i prijatelj Kosova, prati Kosovo više od 25 godina i to bi mogao da bude jedan od razloga – naveo je on.

Univerzitetski profesor Bujar Dugoli, rekao je da je O’Brajanova poseta imala za cilj da pošalje poruku Srbiji u vezi sa samitom BRIKS-a.

– Izgleda da su velike ponude i zapadne investicije omekšale Srbiju da ne ide na tu prorusku liniju, već se polako vraća. Ugovori koji su sklopljeni ili za litijum ili za energetiku pokazuju da je Zapad uspeo da Srbiju prebaci u svoju orbitu – rekao je Dugoli.

Prema njegovim rečima, iako još ne definitivno, pozitivni signali su jasni.

– Čini se da Hilova misija uspeva. Često nam se nije dopadala njegova komunikacija, ali se vidi da je ova administracija imala svoj cilj da Srbiju okrene ka zapadnoj orijentaciji – rekao je Dugoli.

“Nijedan američki predsednik nije naneo štetu Kosovu”

Univerzitetski profesor Kadri Krieziu ističe da je među najozbiljnijim porukama za Kosovo ono za Zajednicu srpskih opština.

Kaže da je O’Brajan svojim izjavama poručio da će se međunarodni sporazumi, bez obzira na vreme, sprovoditi jer su obavezujući.

– Ovde je neka vrsta mosta za rešavanje problema. Premijer ima dužnost da nacrt ZSO uputi Ustavnom sudu, odlukom, dekretom, jer postoji ustavna i međunarodna obaveza – rekao je Krieziu.

Dodao je da to treba učiniti i zbog integracija Kosova u međunarodne institucije.

– Da je ranije poslao nacrt statuta Ustavnom sudu, bili bismo u Savetu Evrope – kaže Krieziu.

O mogućnosti promene američke politike prema Kosovu, ako Tramp pobedi na izborima, Koci je rekao da će, ako se tako nešto desi, “francusko-nemački sporazum” umreti, dok je Dugoli dodao da ni sa Bajdenovom administracijom nije došlo do promene Trampove politike prema regionu.

I Krieziu je podvukao da nijedan američki predsednik nije naneo štetu Kosovu.

2 COMMENTS

  1. СВЕ ЈЕ ТО ИСТА ПОДВАЛА
    ОТИМАЊЕ
    сјаше мурта да дође курта

    СЛАВА НА ВИСИНИ БОГУ☦️
    СЛАВА РУСИЈИ🇷🇺☦️🇷🇺

  2. Albanski analitičari isključivo pričaju o Srbiji – normalno, kada je Kosovo i Metohija južna srpska pokrajna !!!
    Ako je O Brajan pratio KiM više od 25 godina, onda odlično zna za zločine terorističke OVK nad albanskim i srpskim stanovništvom u periodu 1998/99 zbog kojih im se sudi danas u Hagu !!! Treba ga pitati šta misli o Izraelskom obračunu sa teroristima posle 7.10.2023. ?!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here