Obnovljeni hram ponos zajednice

0

Sa nedeljne službe u Volongongu
 

Posle svete arhijerejske liturgije koju je vodio vladika Irinej sa sveštenstvom iz Volongonga, Kanbere, Sidneja i otadžbine, održan je čin osvećenja slavskog kolača.
Kasnije tokom svečanosti u crkvenoj sali prisutnima su se obratili i lokalni političari, među kojima gradonačelnik Volongonga Gordon Bredberi, gospođa Norin Hej poslanica u Parlamentu NSW, kao i federalna poslanica Šaron Bird za Volongong.

 

Među mnogobrojnim gostima bili su i članovi kulturnih obrazovnih i društvenih organizacija.

Da ugoste mnogobrojne zvanice, pored članova crkvene uprave i sveštenika Branka Bosančića – starešine hrama Svetog Jovana Krstitelja, potrudile su se i članice Kola sestara, koje su poslužile bogat ručak.

 

Među gostima bili su i sveštenik Milan Pajkanović iz Banjaluke, sveštenici Ilija Dragosavljević, đakon Petar Mrakić, Ljupko Čubrilović i Miodrag Perić, otac Jefrem Abasi iz antiohijske crkve, kao i otac Dionisije iz Ruske pravoslavne crkve.

Hor crkve Lazarica iz Sidneja prisutne je nagradio koncertom duhovne muzike. Đaci srpske škole, koja radi pri lokalnoj parohiji, za prisutne su izveli prigodan program koji su pripremili sa učiteljicom Milicom Zimonjić.

Izgradnja hrama Svetog Jovana Krstitelja u Volongongu započela je 1973, a završen je tri godine kasnije. Zahvaljujući naporima vredne lokalne srpske zajednice, ali i nesebične pomoći vernika iz Daptoa i Sidneja, ranije ove godine krenulo se s velikim poduhvatom živopisanja hrama.

Freskopisanju je prethodila sanacija krova i drugi potrebni građevinski radovi. Za istorijski poduhvat oslikavanja hrama, angažovana je poznata umetnica, mati Ekatarina, igumanija manastira Nova Pavlica kod Raške.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here