Obama stao pred Islamskom državom

0

Šef Bele kuće je izašao u javnost s otkrićem da su SAD nemoćne u sudaru s razgoropađenom terorističkom grupacijom Islamska država.

Ispovediose novinarima: Barak Obama posle obraćanja u Beloj kući
 

"Mi još nemam nikakvu strategiju", priznao je Obama u četvrtak u Vašingtonu.
On je zatražio "savez" sa svim zemljama (zapadnim i arapskim) koje su na bilo koji "način pogođene kaznenim ekspedicijama ove plaćeničke rulje, kako bi onda zajednički ušli u bitku protiv te krvoločne napasti".
Obama je hitno poslao državnog sekretara Džona Kerija u region Bliskog istoka da tamo pridobije saveznike za ovaj "krstaški rat", a ministru odbrane Čaku Hejgelu dao u zadatak da pripremi "niz opcija za vojne mere" koje bi trebalo preduzeti.
Američka vojska je u Iraku već krenula da vazdušnim udarima pokuša da zaustavi ofanzivu džihadista koji su pravim blickrigom preoteli od iračkih vlasti čitava prostranstva i potom krenuli da zauzmu Bagdad. Međutim, u susednoj Siriji su "psi rata" iz sastava pokreta Islamska država jedno vreme bili u milosti Zapada jer su uskočili u prazan prostor koji su sami stvorili eliminišući pripadnike opozicione Slobodne armije.
Danas su oni glavni adut onih koji bi po svaku cenu da sruše sirijskog predsednika Asada, ali su im se oteli kontroli i napravili lom osnivanjem svog "kalifata", genocidom nad manjinama, a onda prešli "crvenu liniju" brutalnom likvidacijom otetih Amerikanaca.
Vašington još nije počeo da bombarduje položaje terorista u Siriji, a svetski mediji uveliko špekulišu da bi ova intervencija trebalo da bar donekle zbliži i pomiri SAD i Asada. Međutim, Damask je na te pretpostavke oštro odgovorio stavom da Amerikanci mogu da se umešaju samo uz pristanak državnog vrha Sirije.
U Beloj kući se razmišlja kako da se Irak odbrani od Islamske države, a Sirija stabilizuje. Obama je najavio da će o tome razgovarati sa članovima Nacionalnog saveta za bezbednost kako bi sačinili "jasne planove" dokle se može ići u primeni sile.
Koristeći ovakvu situaciju, džihadisti iz dana u dan ostavljaju za sobom sve više leševa. Posle osvajanja Asadove baze Tabka, likvidirali su 160 zarobljenih vojnika, a koji dan kasnije su oteli na jugu Golanske visoravni 43 pripadnika mirovnih snaga UN.

 

Posredni saveznik
Islamisti iz Fronta al Nusra žestoko se bore u Siriji protiv onih iz Islamske države. Mada je reč o srodnim radikalnim grupama, bliskim Al Kaidi (koju su, kažu, nadmašili po surovosti), oni su zavađeni i to dokazuju žrtvama na obe strane.

 

 

Uzdržani Nemci
Državni vrh u Berlinu nagovestio je da neće slati trupe u boj protiv islamista, ali se sprema za glasanje u Bundestagu o upućivanju vojne pomoći Kurdima u Iraku, koji jedini mogu da izađu na kraj sa džihadistima.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here