Obama: Napad na UN neće omesti izbore

0

Hoće li drugi krug izbora biti održan uprkos strahu od samoubilačkih napada?

 

 

Odgovornost za napade preuzeli su Talibani. Njihov portparol upozorio je je da je izraz protivljenja drugom krugu glasanja za predsednika, koji treba da se održi 7. novembra.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun nazvao je napad na osoblje svetske organizacije u Kabulu "odvratnim i brutalnim", naglašavajući da će se misija UN u Avganistanu nastaviti.

Do napada u centru Kabula došlo je uprkos snažnim merama bezbednosti, primećuje BBC-jev dopisnik u Kabulu Endru Nort: ""Na desetine hiljada avganistanskih vojnika i policajaca nalazi se, zajedno sa pripadnicima međunarodnih snaga, u gradu i oko njega. Mere bezbednosti su izuzetno jake, najjače koje sam ja ikada video u Kabulu, ali odlučni ekstremisti su i ranije mnogo puta pokazali da mogu da se probiju."

Žestoke borbe koje Talibani iz susednog Pakistana vode sa tamošnjom vojskom u oblasti Južni Vaziristan na neko vreme su ograničile njihove terorističke aktivnosti u Avganistanu. Vlada Hamida Karzaija dobila je mali predah, ali poslednji događaji najavljuju krvavu zimu. U Kabulu su svesni da će Talibani i sa ograničenim brojem boraca nastojati da i u ovom regionu stvore haos.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here